Jag är sedan februari 2017 ordförande för utskottsordförandekonferensen. Det är en lång och komplicerad titel, som betyder att jag samordnar alla parlamentets utskott och deras ordförande. Jag har, nästan som dirigent, ansvaret för parlamentets legislativa rytm. Jag är hedrad över förtroendet, som av många anses vara den tyngsta posten hittills för en svensk Europaparlamentariker.
Arbetet innebär många uppgifter som går utöver det ordinarie arbetet i Europaparlamentet. Det handlar om allt från att lösa kompetenskonflikter mellan utskotten till att samordna utskotten inför Storbritanniens utträde ur EU och att sätta agendan för sessioner i Strasbourg. Lagstiftning i varje utskott kommer att påverkas av Storbritanniens utträde - från fiskerifrågor till grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.
Högst på min prioriteringslista står min ambition att effektivisera, förbättra och stärka det lagstiftande arbetet mellan Europaparlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen. Vi träffar regelbundet kommissionärerna och ministrar från ordförandeskapsländerna för att diskutera vilka prioriteringar EU bör ha, och vilka lagförslag som bör prioriteras. Detta är EU-politik på högsta nivå!
Som ordförande för utskottsordförandekonferensen har jag varit pådrivande för att utskotten ska fokusera sin energi på det lagstiftande arbetet under slutskedet av mandatperioden. EU:s nya långtidsbudget och de program som ingår måste vara Europaparlamentets prioritet nummer ett!
På min inrådan tog Europaparlamentets högsta beslutsorgan, talmanskonferensen, därför ett beslut om att Europaparlamentarikernas resande och alla externa möten ska minimeras för att möjliggöra att resurserna koncentreras till det lagstiftande arbetet som återstår att slutföra innan mandatperioden är över.
För medborgarnas bästa måste Europaparlamentets utskott samarbeta bättre. Ett effektivt lagstiftningsarbete, så att mer kan åstadkommas för medborgarna, är därför ett annat prioriterat området för mig. Jag är följaktligen mycket stolt över att ha lyckats halvera tiden för kompetenskonfliktlösning sedan jag tillträdde som ordförande. För att effektivera utskottsarbetet har jag också tagit fram en handbok i kompetenskonflikthantering.
Tidigare har ofta långdragna processer mellan utskotten pågått kring meningsskiljaktigheter om vilket utskott som ska ansvara för en viss lagstiftning. Det gör att det drar ut på tiden innan lagstiftningsarbetet kan komma igång.
Genom mitt arbete har vi nu redskap för att på ett smidigt och snabbt sätt hitta lösningar för kompetenskonflikter mellan de olika utskotten, vilket gör att lagstiftningsarbetet kan komma igång tidigare och därmed snabbare komma medborgarna till godo.