Arkiv

november 17, 2017

Nyhetsbrev från Wikström (L): Sameblod vinner EU:s filmpris!

— Årets Wikström Stipendiat!
— Förhandlingsmandat för Dublin
— Sameblod vinner LUX-priset
— Utställning mot fake news

— Landmötet 2017

Hej vänner,

Årets Wikström-stipendiat
Förra veckan hade vi finbesök från Uppsala! William Nagy från Katedralskolan i Uppsala vann Wikström-stipendiet 2017 och som pris fick han spendera en vecka hos oss i Europaparlamentet. William har fått följa med mig på olika möten och har fått ta del av det dagliga arbetet i Europaparlamentet. Se videon med William längst ner i nyhetsbrevet!

Nytt förhandlingsmandat för Dublin
Idag fastslog Europarlamentet sin förhandlingsposition kring revideringen av Dublinförordningen med en stor majoritet i plenum. Nu inväntar jag att Ministerrådet antar sin position så att trepartsförhandlingar kan påbörjas. Förhoppningen är ha ett helt nytt europeiskt asylsystem på plats innan mandatperioden är slut, sommaren 2019.

Flyktingfrågan är en av nyckelfrågorna för hur Europas framtid kommer att gestaltas. Den nya Dublinförordningen måste säkerställa att alla länder delar på ansvaret för de asylsökande som kommer till EU. Den måste också ålägga alla medlemsländer med yttre gränser, som för de flesta flyktingar är den första ankomstplatsen i Europa, ansvar att registrera alla flyktingar som kommer och att skydda och upprätthålla EU:s yttre gränser.

Det är hög tid att bygga upp ett hållbart asylsystem, där alla medlemsländer i EU tar sin rättvisa del av ansvaret och att detta ansvar är bindande.

Sameblod
Stort grattis till producenterna av svenska filmen Sameblod som tilldelas Lux-priset 2017! I tisdags tilldelades den svenska filmen Sameblod Lux-priset, Europaparlamentets filmpris. Filmen har, eftersom den redan är en av de tre finalisterna, redan översatts till EU:s 24 officiella språk och visas på Lux film-dagarna i över 50 städer, och på flera filmfestivaler i EU.

Sameblod är en otroligt stark film med ett budskap som medborgare runt om i EU borde få se. Den smärtsamma minoritetskampen som filmen porträtterar är tragiskt nog aktuell än i dag. Själv har jag sett den tre gånger och jag berörs lika mycket varje gång. Jag gratulerar producenterna av Sameblod till priset med hela mitt hjärta.

Last night in Sweden
Donald Trump insinuerade att något otäckt hade hänt i Sverige genom att upprört säga ”look what happened last night in Sweden”. Projektet ”Last night in Sweden”, initierades för att i bilder skildra det svenska vardagslivet och genom detta ge Trump en tankeställare.

Nu tas utställningen och succéboken till Europaparlamentet. På måndag bjuder jag in till vernissage. I ett samarbete med stiftelsen Expressions of Humankind arrangerar jag en två veckor lång utställning i Europaparlamentet som invigs av EU-kommissionär Cecilia Malmström. Alla ledamöter får samtidigt var sitt exemplar av boken.

I USA, precis som i Europa, ser vi vad okunskap och halvsanningar kan leda till. Utställningen är en motvikt till falska nyheter och en påminnelse om sådant som ofta inte blir några nyheter: att det svenska civilsamhället är starkt och att frivilla krafter arbetar med ungdomar, leder studiecirklar, tränar idrottslag och samlar människor i körer, teatergrupper och andra verksamheter kväll efter kväll i Sverige. Vi får aldrig blunda för de samhällsutmaningar som vi står inför. Men vi får inte heller låta populisternas fake newspropaganda driva stå oemotsagd om Sverige och om oss medborgare.

Landsmötet 2017
I skrivande stund är jag på väg till Västerås för Liberalernas landsmöte. Jag ser fram emot att tillsammans med alla glada liberaler arbeta fram ny och modig politik. För mig är EU-frågorna centrala, då ett starkt EU betyder ett starkt och framgångsrikt Sverige. Genom att samla liberal optimism och framtidstro har vi alla möjligheter att utveckla ett välfärdssamhälle som satsar på utbildning, forskning och entreprenörskap för att därigenom generera tillväxt och välstånd. Så kan vi upprätthålla en välfärd av världsklass. Genom Liberalernas partiprogram som förväntas antas under det pågående landsmötet hoppas jag föra Liberalerna mot valframgångar både i nästa års riksdagsval och i 2019 års EU-val.

Med varma hälsningar från Strasbourg,
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: