Arkiv

mars 28, 2011

Alldeles försent…

….men bättre sent än aldrig!
Igår kväll, sent när jag satt på kontoret för att försöka följa svenska media, kände jag en sällan upplevd sympati gentemot tidningen DN. Den ledare som skrivits av en insiktsfull och välartikulerad person (jag kan gissa vem!), har inte formulerates en sekund för tidigt! Massakern på kristna har nästan inte uppfattats av vare sig politiker eller medier, fast att den pågått under en följd av år. Kanske är det för att man av hävd trott att den kristna världens tolkningsföreträde är så starkt? Kanske för att den europeiska enhetskulturen uppfattats som så starkt att man inte kunnat tänka tanken att det ser annorlunda ut på andra håll i världen?

För flera år sedan, närmare bestämt 2004, hävdade jag för första gången att svensken i gemen- och svenska regeringen i synnerhet- led av en allvarlig religiös inkompetens. Denna tycks bestå oaktat vilken regering som har makten. Annars skulle man inte ens överväga att skicka tillbaka kristna till Irak, där de systematiskt är utsatta för förföljelser och tvingas leva under dödshot. Våldet mot kristna blir allt grövre i hela Mellanöstern- och svenska politiker tiger!

Jag har skrivit om det här på bloggen tidigare. Bombattack mot en kyrka med ett sextiotal döda, varav två präster, i Bagdad förra hösten i oktober. Och sedan dess pågår de kristnas exodus ut ur Irak, som snart kommer att vara etniskt/religiöst rensat på kristna. Islamisterna har öppet sagt att målet är att tömma Mellanöstern npå kristna, och att rensningen av Irak bara är början.

Ingen har väl glömt bomben som dödade tjugo personer ur den gudstjänstfirande församlingen i Alexandria under julnattsmässan.

Och så något som inte DN tar upp, men som skedde samtidigt, på julnatten: den kristna församlingen i de av Turkiet ockuperade områdena på norra Cypern stördes när de i lugn och ro försökte fira julnattens mysterium. Plötsligt blev de avbrutna av turkisk polis, som till och med arresterade präster! Anklagelsepunkterna? Förargelseväckande beteende!
Man hade gjort som förr, alltså planerat mässan, men utan att informera turkiska myndigheter om att det skulle bli jul och att man följaktligen tänkte fira som man gjort just i dessa kyrkor under århundraden.

Efteråt har de turkiska myndigheterna sagt att var och en får be till Gud individuellt, men ”för att göra det kollektivt måste man inhämta myndigheternas tilstånd”. Nu ligger det i sakens natur att en mässa till sin natur alltid firas kollektivt…..

Och detta sker i EU:s mitt! En av grundbultarna för EU är just relilgiös tolerans och friheten att tänka, tro och uttrycka sig fritt. Det är naturligtvis en absurditet att kristna på norra Cypern inte får fira jul utan att be turkiska myndigheter om lov!

För en tid sedan tog vi i parlamentet upp förföljelsen av de kristna med en resolution. Jag är glad att punkten om Cypern kom med efter en omfattande diskussion.

Tankesmedjan Pew Research Center har visat att kristna trakasseras i två tredjeddelar av jordens länder, vilket är fler än några andra religioners utövare!
Aid to the Church in Need har i ” Persecuted and forgotten” visat att 75% av all religiös förföljelse är förföljelse av kristna.

Jag hävdar att religionsinkompetensen består och breder ut sig, också i EU. Vi måste snart fatta att tiden för våra koloniala övergrepp är över och att muslimen inte är svag och den kristne stark. Det finns länder där att vara kristen kan utgöra skillnaden mellan död och liv.

För överigt åker jag till Cypern den 7/4 för att titta närmare på hur de kristna på norra Cypern lever sina dagliga liv. Med mera…

Cecilias tidigare blogginlägg om samma ämne: Politiker måste ta ansvar, Det viner snålt, Utvisningar av irakier stoppas.

DN, Syriens regering avgår , Mycket står på spel om Syrien faller, Kristna och muslimer flyr våldet i Elfenbenskusten, Libyens sak blir vår, Krigskriget, Aftonbladet, Fegt beslut, Obama utesluter inte rebellbeväpning.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: