Arkiv

mars 5, 2012

Cecilia Wikström (FP): Vaginamonologerna väcker debatt i Europaparlamentet

Pressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet, 5 mars 2012
Fitta, mus, mutta, pooki, tamale, cooter. Orden skräds inte när europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP), tillsammans med åtta kollegor, sätter upp Vaginamonologerna i Europaparlamentet – en föreställning som har väckt debatt redan före föreställningen.

Vaginamonologerna sätts upp i samband med uppmärksammandet av V-dagen, där V både står för vagina och ”Victory of Violence”. En kampanj med syftet att uppmärksamma våld mot kvinnor och samtidigt bejaka kvinnlig sexualitet.

– Vaginamonologerna är en skarp och fräck pjäs och det är ett utmärkt sätt att skapa dialog, säger Cecilia Wikström.

Hela 45 procent av kvinnorna i Europa har någon gång varit offer för misshandel, prostitution, våldtäkt, könsstympning, trafficking, eller sexuella trakasserier. Med Vaginamonologerna vill Cecilia Wikström att Europaparlamentet ska ta krafttag för att få slut på våldet mot kvinnor, en av de osynligaste frågorna i vår tid.

– Tänk på två kvinnor som står dig nära. Statistiskt sett har en av dem någon gång blivit misshandlad, våldtagen eller sexuellt utnyttjad, oftast av en man i hennes omgivning. Detta måste upphöra! Det är vårt ansvar att uppmärksamma kvinnornas rätt till trygghet och säkerhet överallt i EU, säger Cecilia Wikström.

Redan före premiären har föreställningen skapat stor debatt i Europaparlamentet. Den tyske ledamoten Werner Langen, från Angela Merkels CDU-parti, sa i ett uttalande förra veckan att: ”Den här typen av föreställning hör inte hemma i Europaparlamentet, damerna borde hålla till på teatern. Jag uppmanar Europaparlamentets ordförande Martin Schulz att dra in tillståndet för evenemanget”.

Vaginamonologerna sätts upp i Europaparlamentet i Bryssel, Yehudi Menuhin, den 6 mars klockan 18.

För mer information, kontakta oss
Cecilia Wikström: +46 (0)706 28 30 99
Linda Aziz, pressansvarig: +32 (0)486 94 76 82

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: