Arkiv

augusti 31, 2017

Cecilia Wikström kräver: Hjälp Hamza!

Artikel publicerad på sverigesradio.se: ”EU-parlamentariker kräver: Hjälp Hamza!”

CW hamza

En grupp EU-parlamentariker kräver nu att EU agerar för att den svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin som sitter i spanskt häkte.

– Det är inte rimligt att en svensk medborgare som är på semester i ett EU-land ska gripas på begäran från Turkiet därför att han är en uttalat Erdogankritisk person som har använt sin yttrandefrihet, använt pennan som ett vapen, att framföra sina uppfattningar, säger Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna som är en av initiativtagarna till ett brådskande brev som skickats till EU-kommissionen.

Hamza Yalcin greps i en passkontroll i Barcelona den 3 augusti under en semesterresa i Spanien.

Turkiska myndigheter hade satt upp honom på Interpols lista över terrormisstänkta sen han publicerat kritiska texter mot Turkiets president Erdogan.

Den svenska regeringen har krävt att han ska friges.

Även en tysk-turkisk medborgare greps på samma sätt i Spanien, men fick lämna häktet efter påtryckningar från Tyskland.

Men EU har än så länge inte agerat i frågan.

Cecilia Wikström menar att EU måste kunna garantera att alla EU-medborgare kan resa fritt i Europa utan att riskera att gripas.

– Jag har alltså frågat EU-kommissionen vilka åtgärder de har för avsikt att vidta för att säkerställa att alla medborgare i EU kan känna oss trygga och resa fritt runt om i hela unionen utan att riskera att gripas på begäran från ett tredje land, som Turkiet, säger Cecilia Wikström.

Att Turkiet nu agerar mot oppositionella på europeiskt territorium har väckt starka reaktioner inom EU.

Senast igår gick Tysklands förbundskansler Angela Merkel till hårt angrepp mot president Erdogan.

Tyskland har krävt att EU ska skärpa tonen mot Turkiet och säga nej till Turkiets begäran om en fördjupning av tullunionen med EU.

Tidigare har EU-parlamentet krävt att EU ska suspendera medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

Och en omsvängning tycks nu vara på väg. EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker sa igår att förhandlingarna med Turkiet redan är frusna och att landet är på väg bort från EU med jättekliv.

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: