Arkiv

juni 9, 2017

Debattartikel i Aftonbladet: Britterna måste sluta diktera kraven mot EU – Det är dags att Storbritannien visar ödmjukhet, lyhördhet och kompromissvilja

CaptureDebattartikel publicerad i Aftonbladet.

Det europeiska supervalåret 2017 fortsätter att visa på vår tids politiska föränderlighet. Få förväntade sig att Teresa Mays konservativa Tories skulle förlora sin majoritet i det brittiska parlamentet. Resultatet av Storbritanniens nyval som hölls i går visar på att Theresa May gjorde en lika flagrant felbedömning av sin egen styrka som den förre premiärministern David Camerons gjorde här han utlyste en folkomröstning om Brexit.

Mays så kallade hårda förhandlingsposition inför Brexit, där Storbritannien skulle lämna tullunionen och EU:s inre marknad och begränsa invandringen, är nu kraftigt försvagad. Detta kommer att innebära stora utmaningar i förhandlingarna med EU som väntas börja om två veckor.

Enligt valresultatet ska May på mindre än två år få igenom den mest komplexa lagstiftning någonsin genom två kammare. Det innebär att hon måste bygga koalitioner med andra partier för att få majoritet, något som idag känns ganska omöjligt. Samtidigt slits hon mellan de i partiet som  konstruktivt vill förhandla fram en lösning med EU och de aggressivaste nationalkonservativa som vägrar kompromissa i Brexit-frågan. Hon har utan tvekan att se fram mot angrepp från båda håll när förhandlingarna är igång.

Parallellt med den politiska förvirringen i Storbritannien samlar sig nu alla EU-länder och institutioner inför Brexit-förhandlingarna om två veckor. Nu måste vi visa på ett tydligt ledarskap, inte missbruka människors oro och tydligt slå vakt om EU:s fortsatta utveckling trots Brexit.

I veckan träffade jag därför EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Europaparlamentets talman Antonio Tajani för att lägga fram vår strategi. Vår ståndpunkt är att vi ska åstadkomma goda resultat tillsammans med britterna, inte mot dem. Vi står starkt samlade och är redo och målet är att få till en civiliserad och rättvis skilsmässa, med bibehållen respekt för varandra i slutet av processen.

Vår största uppgift är att sätta medborgarnas intresse först. De drygt 1.2 miljoner britter som är bosatta i ett annat medlemsland, och de 3.2 miljoner EU-medborgare som har skapat sina liv i Storbritannien måste få fortsätta att leva på samma sätt som tidigare, även efter Brexit. Vi kan inte äventyra människors livssituation eller familjers framtid på grund av att man utnyttjat den fria rörligheten i EU.

Dessutom måste EU enas kring grundläggande premisser med Storbritannien innan förhandlingarna kan börjas och säkerställa att Storbritannien fortsätter att leva upp till sina åtaganden i EU:s långtidsbudget. Vi måste också se till att EU:s lagstiftningsarbete inte stannar upp under Brexit-förhandlingarna.

Om Storbritannien vill ha ett konstruktivt förhållande till EU måste de nu, oberoende vem som kommer att leda förhandlingarna, sluta att diktera kraven mot EU. Det är dags för den brittiska regeringen att visa på ödmjukhet, lyhördhet och kompromissvilja. För det är inte bara terrorbekämpning som görs bäst genom att samarbeta internationellt, utan alla gränsöverskridande problem som Europas länder står inför, såsom den globala uppvärmningen, flyktingsituationen och arbetet för en ekonomisk tillväxt.
EU står samlat och redo att påbörja Brexit-förhandlingarna med Storbritannien så snart landet har överbryggat den politiska  instabilitet som nyvalet har skapat. Vi kommer att jobba intensivt för att under de knappt två år som återstår av utträdesförfarandet nå en så bra överenskommelse som möjligt med Storbritannien.

Viktigast av allt är att vi på båda sidor av Engelska kanalen inte får låta en liten, arg, populistisk minoritet göra livet sämre för oss alla. Vi kan inte tillåta den ena parten att vinna och den andra att förlora allt. I stället ska vi ha som mål att skapa en framtid som båda oarter kan acceptera och lära sig att leva med.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: