Arkiv

oktober 4, 2017

Debattartikel i Dagens Industri: Vi bör delta i EU:s åklagarsamarbete

Debattartikel publicerad i Dagens Industri

Efter år av förhandlingar väntas den europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, röstas igenom i Europaparlamentet på torsdagen.

EPPO kommer att utveckla samarbetet med Eurojust, den europeiska myndigheten för förstärkning av samarbetet på det rättsliga området, och ta över delar av ansvaret som nu ligger hos Olaf, den europeiska byrån för bedrägeribekämpning. Det är beklagligt att Sverige är bland de få medlemsländer som ställer sig utanför. Speciellt i en tid då vi måste stärka samarbetet mellan Europas rättsväsenden.

20 EU-medlemsländer, däribland Frankrike och Tyskland, väljer att ingå i ett fördjupat samarbete för att stoppa finansiella brott och korruption. Förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron lyssnar på Europas medborgare och blickar visionärt framåt nu när EU fyllt 60 år. Därför har de tagit ledningen i etableringen av EPPO.

Argumenten från Sveriges regering till varför vi inte ska delta i EPPO är inte nya. De pekar på nationell suveränitet och att vi har för lite korruption för att rättfärdiga EPPO:s kostnader. Med de argumenten ställer vi oss i samma led som Ungern, Polen och Malta.

Men EPPO är mer relevant än någonsin. Vi måste vara öppna för gränsöverskridande samarbete och vaksamma på problem i stället för att vara naiva. På senaste tiden har vi sett rapporter om misstänkt penningtvätt i miljardklassen i Sverige, samt uppdagandet av mutbrott vid upphandlingar.

Våra europeiska statsbudgetar förlorar minst 50 miljarder euro varje år bara genom gränsöverskridande momsbedrägerier. Andra skattebedrägerier och budgetfusk uppskattas till hundratals miljarder. Dessa pengar göder annan kriminalitet, och undergräver våra institutioners legitimitet.

Om vi ser Sverige som en självklar del av Europa handlar det inte heller bara om pengar, utan även om förtroende. Att Sverige väljer att ställa sig utanför samarbetet är ännu ett tecken på många svenska partiers smygande euroskepticism. Detta går hand i hand med den svenska regeringens frånvaro i det visions- och reformarbete som just nu pågår i EU.

Sverige kan ännu gå med i EPPO-samarbetet och vara med i dess formning. Jag och Liberalerna kommer att arbeta för att det ska bli verklighet. Detta eftersom det är en viktig pusselbit i att bygga en gemensam strategi för att anta de säkerhetsutmaningar som vi står inför. Vi måste ta ansvar för vår unions framtid. Det gör inte regeringen när den gång på gång sätter Sverige i EU:s baksäte.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: