Arkiv

november 5, 2012

Debattartikel: EU måste välja väg

När man läser tidningarna kan man ibland nästan få intrycket att Sverige är på väg att lämna EU. I regeringsförklaringen gav statsministern mycket utrymme till det krisande Europa och sa: Vi påverkas också av krisen. Samtidigt är verkligheten för många länder i Europa inte vår verklighet i Sverige. Hans sätt att fjärma Sverige från resten av Europa ger intrycket av att vi ställer oss vid sidan av och liksom britterna säger att Europa är på andra sidan kanalen.

Samtidigt visar Eurobarometerns senaste undersökning att svenskarnas stöd för EU-medlemskapet är större än någonsin. Två tredjedelar av de tillfrågade svenskarna är positiva till EU vilket placerar oss på en sjätteplats i undersökningen.

Krisen runt om i Europa får mycket uppmärksamhet i medierna. När det talas om ”eurokrisen” förleds man att tro att krisen beror på euron eller EU när den i själv verket har sin grund i illa skötta nationella finanser som utmanas av en internationell ekonomisk kris av sällan skådade proportioner. Medborgarna tycks däremot klokt nog inse att krisen knappast beror på att vi samarbetar för mycket på vår kontinent.

I nöden visas vännen. När många av Europas länder går igenom det stålbad som Sverige gick igenom på 1990-talet ska vi inte slå oss för bröstet. När andra lider och har det svårt borde vi visa solidaritet. Det är även hög tid att höja rösten mot de främlingsfientliga uttalanden som stämplar hela länders befolkningar som lata, opålitliga eller skurkaktiga. Det är skrämmande att så många politiker kommer undan med en retorik som för tankarna till vår mörkaste historia.

Endast genom förstärkt samarbete kan EU förbli en stark aktör i vår allt mer globaliserade värld. I ett globalt perspektiv kommer även Tyskland, Storbritannien och Frankrike att räknas som relativt obetydliga om 25 till 30 år. Europas enda chans att fortsätta att ta plats vid G8-bordet bland världens starkaste ekonomier är en federalistisk utveckling där våra medlemsländer representeras internationellt genom EU.

Ett federalt EU innebär inte att all makt förskjuts uppåt, utan att beslut fattas på rätt nivå. Lika självklart som det är att beslut kring äldreomsorgen fattas i kommunerna, eller sjukvården i landstingen, så bör de nationella ekonomierna samordnas på ett makroekonomiskt plan på EU-nivå.

Jag gillar inte tanken på att Sverige alltid står vid sidan av och tittar på när andra tar ansvar. Det har vi gjort när det gäller både Nato och Europasamarbetet. Nu räcker det. Vi kan möta framtiden tillsammans och våga tro på dess möjligheter.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (FP)

(publicerad i Allehanda.se den 27/10)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: