Arkiv

februari 19, 2014

Debattartikel i Expressen: Hjältarna som inte tystnade av terrorn

CW med EUbakgrund KKHeadshot (3)

 

Trots att den eritreanska regimen gjorde allt för att tysta Dawit Isaak vågade han höja sin röst, skriver Cecilia Wikström och Kerry Kennedy i Expressen i dag (se pdf).

Historierna från över femtio människorättsaktivister världen över, varav vissa riskerat sina liv i kampen för mänskliga rättigheter, ligger till grund för föreställningen ”Speak Truth to Power – Voices from Beyond the Dark”. Många av dem har gått igenom en för oss ofattbar terror, både mentalt och fysiskt och deras mod att våga stå upp för sina medmänniskor med fara för sin egen säkerhet är beundransvärt.

Bland dem finns Aminatou Haidar, en flerfaldigt prisbelönt västsaharisk människorättsaktivist som tillfångatogs när hon som 20-åring deltog i en fredlig demonstration för Västsaharas självständighet och sedan fängslades och torterades i fyra år. Trots att hon fortfarande lever under ständigt hot fortsätter hon sin kamp mot den marockanska statens övergrepp mot kvinnor, barn och gamla.

En annan människorättskämpe som figurerar i pjäsen är indiern Kailash Satyarthi, som sedan 1980-talet frigett över 78 000 barnarbetare i Indien och som outtröttligt fortsätter kampen för att rädda de fem miljoner barnarbetare som i dag arbetar under slavliknande förhållanden i landet. Antalet barnarbetare i Indien stiger i samma takt som de indiska exportsiffrorna.

Haidar och Satyarthi visar på den moraliska handlingens räckvidd och understryker att en människas civilkurage kan ha en avgörande skillnad. Deras mod och vilja att förbättra människors livssituation uppfordrar och inspirerar oss till ställningstagande och handling. I en tid när allt starkare främlingsfientliga vindar sveper över oss, och där personligt mod är en bristvara, är det viktigare än någonsin att våga stå upp för det man tror på och påminnas om att alla kan göra något för en medmänniska.

Vi har valt att dedikera föreställningen i Europaparlamentet till EU:s enda samvetsfånge, den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, 50 år, som sitter fängslad i Eritrea sedan den 23 september 2001 utan rättegång. Dawit visade mod genom att höja sin röst. Den eritreanska regimen har gjort allt de kan för att tysta honom, men det har misslyckats.

Föreställningen inspirerar oss och ger oss tron på att en människa visst kan göra skillnad och att vi alltid måste reagera när mänskliga rättigheter kränks. Publiken blir ett verktyg för att fortsätta sprida dessa människorättskämpars historier. Genom att porträttera Haidar, Satyarthi och andra kämpars historier, så kan vi stärka deras röster. Det är allas vår uppgift att upprepa deras budskap och ge röst till dem som ingen röst har. Att värna människors grundläggande fri- och rättigheter, att stå upp och försvara demokratin och individens frihet är och förblir ett av EU:s viktigaste uppdrag, både på hemmaplan och i resten av världen.

Tillsammans kan vi bryta ner de mäktigaste väggarna av förtryck och motstånd.

Cecilia Wikström, FP, Europaparlamentariker

Kerry Kennedy, ordförande för Robert F. Kennedy Center för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: