Arkiv

januari 9, 2017

Debattartikel i GP: Fler än någonsin är på flykt gåvobevis kan lindra plågan

Gåvobevis från Röda korset, UNHCR och Rädda barnen är en liten handling som är livsviktig för människor på flykt, speciellt år 2016, när fler människor än någonsin är på flykt. Jag hoppas att vi är många som tänker likadant, skriver Cecilia Wikström (L) i Göteborgsposten (se se även pdf).

Efter nästan sex år av krig i Syrien, behöver familjerna som tvingats fly sina hem vår hjälp mer än någonsin. Medan temperaturen sjunker, både i Mellanöstern och i Europa, kämpar många flyktingar för att överleva i kylan utan mat och varma kläder. UNHCR har visat hjärtskärande bilder på barn som går barfota i snön i flyktingläger i Jordanien.

Enligt siffror från UNCHR är fler människor än någonsin, 65,3 miljoner, i dag på flykt undan krig, konflikter och förföljelse i världen. Ungefär 40 miljoner av dem är internflyktingar i sina egna hemländer, medan över 21 miljoner av dem befinner sig i ett främmande land i sökandet efter humanitärt skydd. Tyvärr tyder ingenting på att den geopolitiska oron i vår omgivning kommer att förändras under överskådlig tid.

6 000 har drunknat

85 procent av världens flyktingar befinner sig i utvecklingsländer. Hittills har Europa tagit emot ungefär 370 000 flyktingar i år, alltså betydligt färre än förra årets 1,5 miljoner. Det är en väldigt liten del av världens flyktingar som tagit sig till EU, den rikaste regionen i världen. Samtidigt har fler än någonsin drunknat i Medelhavet på sin väg hit, bortemot 6 000 i år jämfört med 3 777 i förra året, enligt UNHCR.

Medelhavet fortsätter att vara ett dödens hav, en jättelik gravplats för människor utan namn, som bara förenas av en enda önskan: att rädda sitt eget och sina barns liv.

Lagliga och säkra vägar

Jag har under året jobbat hårt i Europaparlamentet för att få stöd för förslaget att upprätta lagliga och säkra vägar för flyktingar att kunna ta sig till Europa för att söka asyl. Det skulle underminera marknaden för de skrupelfria människosmugglare som tar hutlösa summor för en plats i en sjöoduglig, överfull båt. Genom att ta emot ett större antal kvotflyktingar och utfärda humanitära visum på EU-ambassader eller tillfälliga konsulära kontor i flyktinglägren runt om i världen skulle det vara möjligt att uppfylla vår moraliska plikt, alltså att etablera lagliga och säkra vägar till EU för människor som söker asyl.

Tyvärr är vi inte där ännu därför att EU:s medlemsländer blankt säger nej.

Jag har i år arbetat intensivt med att leda arbetet kring revideringen av EU:s Dublinförordning, där jag leder arbetet och så småningom förhandlingarna med ministerrådet och EU-kommissionen för att ta fram ett nytt system. Viktiga grundstenar i detta är att asylsystemet bärs av alla EU:s medlemsländer gemensamt, att det är rättssäkert och att mottagandet sker på ett likartat sätt i alla EU:s medlemsländer. Vi har kommit en bra bit på väg, och jag kommer under julhelgen att samla ny energi för att fortsätta driva min ståndpunkt och inleda förhandlingarna under nästa år.

Gåvobevis liten men viktig handling

Men bortsett från lagstiftningsarbetet är Rädda barnen, UNHCR och Röda korset några av de organisationer som jag kommer att köpa gåvobevis från för att ge till nära och kära i julklapp, för att göra det möjligt för fler familjer att i jul få somna mätta i ett uppvärmt rum med varma filtar och tillgång till medicin och sjukvård. Gåvobevisen är en liten handling som är livsviktig för människor på flykt, speciellt år 2016, när fler människor än någonsin tvingats på flykt. Jag hoppas att vi är många som tänker likadant!

För genom ökad medmänsklighet och omtanke kan vi tillsammans åstadkomma ett rikare liv för de mödrar, fäder, barn och vänner som i år tvingas fira jul på flykt undan krigens och konflikternas fasor i länder som Syrien, Irak, och Afghanistan. Sverige och EU är humanitära stormakter som vi kan vara stolta över, och tillsammans kan vi ta den europeiska solidariteten med utsatta människor till en ny nivå.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: