Arkiv

september 6, 2018

Debattartikel i Arbetarbladet med Lina Nordquist (L): Riksdagsvalet är också ett EU-val

Debattartikel i Arbetarbladet

I dagens globaliserade värld blir det allt tydligare att ensam inte är stark.

När till och med ett stort land som Storbritannien ställs inför närmast oöverstigliga problem till följd av deras beslut att lämna EU kunde man tro att svenska partier skulle dra slutsatser av detta, men istället kan vi efter höstens val stå inför en situation där en tredjedel av riksdagsledamöterna vill att även Sverige ska lämna EU, skriver Lina Nordquist och Cecilia Wikström.

I Storbritannien diskuteras nu flitigt om deras omfattande bilindustri ska stanna kvar i landet efter Brexit eller om bilfabrikerna ska flytta till kontinenten för att kunna vara kvar på EUs inre marknad. För ett exportberoende land som Sverige är detta något som borde leda till eftertanke. Även bland de partier som inte är för ett utträde finns ett lika utbrett som oansvarigt ointresse för de möjligheter som EU-medlemskapet skulle kunna ge.

När det blir tufft ger vi inte upp

Mycket inom EU fungerar fortfarande för ineffektivt men för oss liberaler betyder det att vi måste kavla upp ärmarna och arbeta hårdare för att skapa ett bättre samarbete. Vi vill utveckla och stärka EU-samarbetet, inte avveckla det.

Genom att Europas länder agerar tillsammans och talar med en röst inom handelspolitiken så kan vi vara starka även om vi talar med Donald Trumps USA eller Kina. Genom att EU:s länder agerar solidariskt med varandra istället för att alla försöker söka en tillfällig vinst på de andras bekostnad blir vi alla starkare. Det bidrar till att företag kan växa och skapa morgondagens jobb.

Efter hårt arbete i Europaparlamentet fick vi på plats bättre regler för att låta utländska studenter och forskare komma till Europa, och även stanna här efter avslutad examen, för att arbeta och starta företag. Så ser vi till att vara med på den internationella nivån och kämpa för att kloka och innovativa människor runt om i världen kommer till Sverige, exempelvis Tierp, och bidrar med sitt kunnande här. Varför ska vi släppa alla dessa innovatörer till länder som USA, Japan eller Kanada?

Sverige måste stå med EU

Genom att stärka EU:s sociala dimension kan vi på allvar börja hjälpa de personer, främst romer, från Rumänien och Bulgarien, som känner att deras enda utväg ur fattigdom är att sitta framför en mataffär i Sverige och tigga. Genom en europeisk skatt på engångsplaster och krafttag mot plastnedsmutsningen kan vi se till att våra hav och vatten inte förvandlas till flytande soptippar och att vi skyddar marina ekosystem för kommande generationer. Men det kräver att vi agerar tillsammans.

Sverige ställer sig fortfarande för ofta vid sidan av EU-samarbetet.

Vi är inte med i bankunionen och som följd av det flyttade Nordea sitt huvudkontor till Finland. Vi har oförklarligt nog tillsammans med Polen och Ungern ställt oss utanför den europeiska åklagarkammaren. Liberalerna är ensamma i riksdagen om att kräva att Sverige deltar i ett samarbete som ses som självklart i nästan alla andra EU-länder.

För att kunna driva EU-samarbetet framåt krävs en svensk regering som vågar se möjligheterna med EU och som med kraft driver på för att skapa mervärde och lösa problem tillsammans. Den enda verkliga garanten i Sverige för det är liberalerna. Glöm inte bort att även riksdagsvalet den 9e september är ett EU-val!

 

Cecilia Wikström ( L)

Europaparlamentariker

Lina Nordquist ( L)

Regionsråd och riksdagskandidat

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: