Arkiv

januari 7, 2019

Debattartikel i Göteborgs-Posten med Oscar Wåglund Söderström (L): EU:s utmaningar kräver tuffa reformer och nya spelregler

Debattartikel i Göteborgs-Posten, se även pdf.

I år är det EU-val. Söndag den 26 maj står striden på allvar mellan dem som vill utveckla EU och dem som vill montera ner det som med gemensamma krafter byggts upp under 70 år av fred och samarbete. Valet handlar om i vilket Europa vi vill leva i framtiden. I Angela Merkels och Emmanuel Macrons Europa? Eller i Viktor Orbáns och Jimmie Åkessons?

Europas liberaler går samman i Europaparlamentet

För Europas liberaler är valet självklart, och därför går vi till val tillsammans med franske presidenten Macrons parti En Marche. Med tydliga krav på att göra EU mer kraftfullt och effektivt står vi redo att ingå i en gemensam partigrupp i Europaparlamentet efter valet i maj.

Det är ingen hemlighet att EU står inför stora prövningar. Efter finanskrisen följde en arbetslöshetskris. Därefter en migrationskris, och i dag befinner vi oss mitt i en värderingskris. Ett stort och viktigt medlemsland har valt att lämna unionen. Samtidigt går en djup spricka mellan de länder som står upp för humanism och demokrati – och de som systematiskt kränker rättsstaten och medborgarnas rättigheter, och dessutom vägrar ta ansvar för asylsökande. Högerpopulistiska vindar blåser över hela Europa, och risken är stor att antieuropeiska och främlingsfientliga krafter vinner stora segrar i EU-valet.

Vi står upp för våra värderingar

Vägen ut ur värderingskrisen kan inte vara att gå populisterna till mötes, att tumma på våra grundläggande värderingar. Vårt recept är i stället det motsatta: att utveckla EU så att unionen levererar lösningar på de stora framtidsutmaningarna. Utmaningarna handlar om en allt tuffare konkurrens från Kina vars ekonomi växer med rekordfart, ett aggressivt Ryssland och av en amerikansk president som betraktar EU som ett hot mot USA:s säkerhet. Det handlar om klimatet, där vi snabbt måste agera med kraft för att nå resultat. Det handlar om migration och brottsbekämpning – frågor vi bara kan lösa tillsammans.

Cecilia Wikström

Europaparlamentariker (L)

Oscar Wåglund Söderström

Kandidat till Europaparlamentet (L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: