Arkiv

september 7, 2018

Debattartikel i Nerikes Allehanda med Ninos Maraha (L): Löfven svek löfte om erkännande av Seyfo

Debattartikel i Nerikes Allehanda

Länge har vi Liberaler drivit att folkmorden på över två miljoner assyrier/syrianer/kaldéer, armenier och pontiska greker i det Osmanska riket bör erkännas i Sverige och bli en del av vår utrikespolitik. Men lika glada som vi blev över att Socialdemokraterna bidrog till att folkmordet erkändes i riksdagen 2010, lika besvikna blev vi över att Stefan Löfvens svek sitt eget vallöfte att erkänna Seyfo i regeringen.

Riksdagen erkände Seyfo redan 2010

Folkmorden på Osmanska rikets kristna skedde i skuggan av första världskriget och är 1900-talets första folkmord. Men få i Sverige har kunskap om vad som hände och varför. Den tragiska sanningen är att ungturkarnas mål var att eliminera landets kristna befolkningar. Innan folkmorden utgjorde de kristna minoriteterna en stor andel av det Osmanska rikets befolkning, i dag är de eliminerade till endast en promille av Turkiets befolkning. Seyfo och dess konsekvenser är orsaken. Därför blev tiotusentals ättlingar till folkmordsöverlevare enormt lättade när riksdagen erkände Seyfo 2010 med en röst marginal, efter att S, V och MP samt fyra borgerliga politiker, bland andra liberalerna Agneta Berliner och Gulan Avci, röstade för ett erkännande.

Det kunde ha slutat där, men under hela den efterföljande mandatperioden (2010-2014) fick vi allianspolitiker utstå kritik för att vår regering inte ratificerade riksdagsbeslutet, det vill säga inte erkände Seyfo och gjorde den till en del av Sveriges utrikespolitik. Vi fick en svekdebatt. När Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat besökte det assyriska nyårsfirandet i Södertälje 2014 lovade han således att fullfölja riksdagsbeslutet att erkänna Seyfo i regeringen om han blev statsminister. Något annat var inte aktuellt, givet det höga tonläget tidigare under mandatperioden. På en rak fråga i en intervju med Assyria TV svarade Stefan Löfven: ”En regering har att rätta sig efter riksdagens beslut.”

Efter valvinsten 2014 och med ett riksdagsbeslut i ryggen borde det ha varit enkelt att infria vallöftet.

Men det visade sig vara tomma ord. Den 1 maj 2018 svarade Stefan Löfven på en rak fråga från en SVT-journalist att regeringen inte kommer att erkänna Seyfo, att ett erkännande av Seyfo är komplicerat. Uppenbarligen var det dock inte komplicerat för regeringen att erkänna Palestina som stat omedelbart efter valet 2014. Det som är provocerande nu är dels alla bortförklaringar, dels nya vallöften. Kommer de att eka lika tomt?

Nu lovas det på nytt igen

Redan förra året tog S-kongressen beslut att inte gå vidare med ett erkännande av Seyfo i regeringen, varför det bara är ett spel för galleriet när framträdande S-politiker säger sig vara chockade över Löfvens besked om att inte erkänna Seyfo. För att blidka besvikna S-väljare kom därför utrikesministern Margot Wallström på besök till Södertälje en månad senare. Enligt utrikesminister behövs det mer kunskap om hur folkmordskonventionen fungerar, vilket strider mot uppfattningen hos två experter i internationell folkrätt, Ove Bring och Paul Wrange, som menar att det inte behövs fler folkmordskonferenser för att regeringen ska erkänna Seyfo. Wallström levererade även nya vallöften, bland annat att Seyfo ska skrivas in i skolböckerna. Det välkomnar vi liberaler som sedan tidigare driver att skolan ska undervisa om folkmorden i Osmanska riket. Det är dock förvånande att S presenterar löftet först nu när de har haft hela mandatperioden på sig att genomföra det.

Det är dags att svenska partier slutar använda Seyfo som ett slagträ i valrörelser. Det som krävs nu är modiga politiker som kliver fram och genomför en ansvarsfull politik.

För oss liberaler är det självklart. Vi kommer outtröttligt fortsätta att driva på för att Seyfo ska erkännas av Sveriges nästa regering och för att få in folkmordet i skolundervisningen, oavsett vem eller vilka som bildar regering.

 

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

Ninos Maraha (L)

Riksdagskandidat

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: