Arkiv

februari 12, 2016

Debattartikel i SVD: ”Uppgörelse med Cameron får inte försvaga EU”

CW Eubakgrund4Det är viktigt att EU:s stats- och regeringschefer når en överenskommelse kring Storbritanniens EU-medlemskap och David Camerons krav. Men hur gärna vi liberaler än vill ha kvar Storbritannien i unionen så bör en uppgörelse inte nås till vilket pris som helst, skriver Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) i Svenska Dagbladet.

Det är mycket troligt att David Camerons folkomröstning om det brittiska EU-medlemskapet äger rum redan den 23 juni i år – ironiskt nog samtidigt som Cameron och hans kollegor är samlade för ett toppmöte i Bryssel.

Även om kampanjandet för att stanna i eller lämna unionen ännu inte dragit i gång på allvar, så har en mängd av världens ledare, inklusive USA:s president Barack Obama, uppmanat Cameron och hans konservativa parti att avstyra ett Brexit.

För Sveriges del är det mycket viktigt att Storbritannien stannar i EU. Inte bara för att Storbritannien också är en stark frihandelsvän, förespråkar en budget med rimliga prioriteringar och minskade jordbrukssubventioner, utan också för att EU vid en stympning troligtvis skulle försvagas avsevärt som global aktör och dessutom bli fattigare och mindre konkurrenskraftigt.

Vid EU-toppmötet i nästa vecka är det därför viktigt att EU:s stats- och regeringschefer når en överenskommelse kring Storbritanniens medlemskap och Camerons krav. Men hur gärna vi liberaler än vill ha kvar Storbritannien i unionen så bör en uppgörelse inte nås till vilket pris som helst.

I en tid när EU står inför stora gemensamma utmaningar, med krig och oroshärdar i vår omedelbara närhet och människor som flyr dem, Rysslands spända muskler, klimatförändringarna och terrorhot och så vidare, behövs en stark och ansvarstagande europeisk union där medlemsländerna tillsammans finner lösningar. Bara så kan politikerna möta de farhågor som medborgarna har.

Därför får den slutliga uppgörelsen med Storbritannien inte försvaga EU:s förmåga att fatta viktiga beslut eller undergräva unionens gemensamma värden och värderingar. Jag som liberal kommer inte heller att stödja något förslag som undergräver rätten till fri rörlighet inom EU eller aktivt diskriminerar EU-medborgare som arbetar i ett annat EU-land.

Cameron har länge framfört myter om att EU-medborgare som flyttar till Storbritannien gör det för att systematiskt utnyttja deras välfärdssystem. En rad studier, den senaste från EU-byrån Eurofound, slår dock fast att de EU-medborgare som flyttar till Storbritannien i snitt använder mindre bidrag som sjukersättning, arbetslöshetsersättning och bostadssubventioner än britterna.

De senaste opinionsmätningarna visar att det är väldigt jämnt mellan ja och nej-blocken. Förhoppningsvis kan en överenskommelse mellan den brittiska regeringen och resten av EU:s medlemsländer räcka för att vinna över tillräckligt många röster, framför allt från Camerons konservativa parti, för att landet ska stanna i EU.

Ett starkt Europa med öppenhet mellan medlemsländerna och engagemang för vår omvärld är nyckeln till vår välfärd. EU måste utvecklas, inte avvecklas, för att Europa och dess länder ska kunna stå sig i den globala konkurrensen. Historien har lärt oss hur resultatet ser ut när vi släpper lös nationalismens demoner på vår kontinent.

Cecilia Wikström (L)

Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: