Arkiv

september 28, 2015

Debattartikel med Verhofstadt i GP: Hög tid att samfällt agera för fred i Syrien

21650031055_c1bf535336_zsmallDebattartikel i GP med Guy Verhofstadt (se GP)

 Ska vi uppnå fred i Syrien måste EU, FN, USA, Ryssland och Kina agera tillsammans. Alla parter måste bli en del av en konstruktiv regional lösning, skriver Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström (FP) och Guy Verhofstadt (Open VLD / Belgien).

Både EU och FN kom till efter Andra världskriget för att främja internationellt samarbete och för att göra krig omöjliga i framtiden. Detta menade man skulle främja den kollektiva säkerheten. Inbördeskriget i Syrien, som nu är inne på sitt fjärde år, är ett sorgligt bevis på världssamfundets gemensamma tillkortakommande. FN står fullständigt handlingsförlamat med ett blockerat säkerhetsråd och EU har i stället för att inta en aktiv fredsskapande roll, enbart fokuserat på humanitärt bistånd och flyktingmottagande.

Över 200 000 människor har dött sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut för över fyra år sedan. Över sex miljoner av landets 22 miljoner människor är nu flyktingar, en siffra som tyvärr sannolikt kommer att öka.

Trots flera års militära insatser av USA och dess allierade där bland annat Danmark, Frankrike och Storbritannien ingår, så fortsätter det islamistiska terrornätverket IS sin brutala framfart i regionen. Den västerländska militäralliansen har hittills inte bara misslyckats med att besegra IS-styrkorna, de har ännu inte lyckats stoppa jihadisternas expansion. För bara några dagar sedan lyckades IS ta kontroll över en viktig flygbas i den nordvästra provinsen Idlib, efter två års belägring i området.

Omvärldens misslyckanden med att få slut på inbördeskriget beror inte bara på bristande militärt engagemang, utan framför allt på att det saknas en gemensam vision. Ska vi uppnå en varaktig lösning måste EU, FN, USA, Ryssland och Kina agera tillsammans. Ryska jetplan har rapporterats i området och byggnader har färdigställts för att bana väg för en omfattande militär närvaro. Genom att Ryssland trappar upp sitt militära engagemang i regionen ser president Vladimir Putin till att det blir omöjligt att förutse en lösning på den syriska konflikten utan Rysslands inblandning. Samtidigt måste Kina övertygas om att status quo inte längre ligger i deras intresse. Alla parter måste bli en del av en konstruktiv regional lösning.

Bygg vidare på framgången

I juli slöt EU framgångsrikt ett internationellt avtal med Iran som ger insyn i det iranska atomprogrammet och begränsar deras kärnenergiprogram i utbyte mot sanktioner. Nu är det hög tid att EU:s höga representant Federerica Mogherini bygger vidare på denna diplomatiska framgång och tar ledningen också när det gäller att komma fram till en uppgörelse i Syrienkriget och därmed en varaktig fred.

EU måste också öka stödet till den demokratiska oppositionen i Syrien, till den kurdiska minoriteten och till den Fria Syriska armén.

Världen måste med trovärdighet kunna förmedla hopp till de syriska flyktingar om att en dag ha möjlighet att återända till sina hem. Vi inser att utmaningen är mycket större än den vacklande fredsprocessen i Mellanöstern eller kärnvapenavtalet med Iran, men konsekvenserna av vår fortsatta passivitet och misslyckande kommer att vara förödande för Europa, för Mellanösternregionen och för världen.

Dags att öka ansträngningarna

Det är dags att EU och FN intensifierar sitt samarbete för att för att skapa bestående fred i Syrien. Vi kan inte bara söka lösningar på de inhumana levandsförhållanden som många av Syriens flyktingar lever under, vi måste också bli seriösa fredsaktörer som kan få till en hållbar fred i landet. Vi kan inte fortsätta att låtsas att kriget i Syrien inte berör eller angår oss. Verkligheten är att president Bashar al-Assad skjuter ihjäl och använder kemvapen mot sin egen befolkning och den Islamiska staten begår bestialiska folkmord. Det är dags att vakna upp.

Cecilia Wikström (FP)

Europaparlamentariker

Guy Verhofstadt (Open VLD / Belgien)

liberalernas gruppledare i Europaparlamentet

– See more at: http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2844682-hog-tid-att-samfallt-agera-for-fred-i-syrien#sthash.ySjj01kS.dpuf

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: