Arkiv

mars 18, 2017

Debattartikel i VLT: Varning för de blöta fingrarnas politik

3Vi liberaler ska inte regera med främlingsfientliga partier.

I onsdags röstade Nederländerna i parlamentsvalet. Det preliminära resultatet visar att det blir våra kollegor VVD som nu ska förhandla fram en koalitionsregering. Men precis som presidentvalet i Österrike i vintras, ser vi ett preliminärt valresultat i Nederländerna som tyder på en seger för det öppna samhället, och därmed att populism i Europa inte är ödesbestämt.

Det här valet har fått ovanligt mycket internationell uppmärksamhet. En del av uppmärksamheten kom av det faktum att Nederländerna var först ut i EU-supervalåret 2017. De snabbt försämrade relationerna med Ryssland och Turkiet var en annan anledning. Onekligen var även Geert Wilders – Europas självutnämnde Donald Trump – en faktor.

Men det grundläggande skälet till att hela världens ögon är riktade mot Europa och EU:s medlemsländer, är att det är i årets europeiska val som svaren kring liberalismens, toleransens och öppenhetens framtid i Europa kommer att levereras.

Populisternas retorik må skapa stora rubriker, men det är när de etablerade partierna blöter sina fingrar för att känna åt vilket håll opinionens vindar blåser, och kompromissar bort värderingar och framtidstro mot vad som snabbt börjar lukta ljusbrun nationalism, som vi verkligen ska börja oroa oss.

I Holland har vi sett en oroande retorik från VVD, vilket förhoppningsvis tonas ned i koalition med de mer socialliberala D66. I Sverige börjar det märkas hos de stora partierna, antingen i handling eller retorik. De oroas över väljartapp till SD.

Det har sagts förut, men tåls att upprepas: I det nya politiska landskapet har den gamla höger-vänsterskalan börjat tappa sin relevans.

Det behövs koalitioner för öppenhet. När vi liberaler och alla andra partier som står för en öppen och välkomnande världsordning ska navigera och möta globaliseringens möjligheter och utmaningar så det innebär det att vi måste vara uppmärksamma på en rad både nya och gamla realiteter.

När det stormar måste vi stå stadigt vid rodret genom att:

Visa vår regeringsduglighet. Vi liberaler sitter inte på soffan och twittrar i vår morgonrock, utan utför ett ordentligt arbete på såväl lokal, regional, nationell och internationell nivå för att uppnå kännbara effekter.

Vara optimistiska. Rädsla har sedan urminnes tider underblåsts av populister som vill slå sig fram politiskt, men det har aldrig byggt ett framgångsrikt samhälle. Optimism handlar inte om att blunda för verkligheten, utan om att visa hur vi liberaler vill förbättra och utveckla vår kommun, vårt land, EU och det internationella samfundet.

Stå fast vid våra liberala värderingar. Genom att arbeta pragmatiskt och kompromissvilligt i de demokratiska processerna men utan att tumma på våra grundläggande värden om öppenhet och medmänsklighet kan vi behålla vår trovärdighet och vinna medborgarnas tillit. Vi liberaler ska inte regera med främlingsfientliga partier, och ingen potentiell väljare ska någonsin behöva känna att vi tvekar kring det ställningstagandet.

Tala sanning och kräv detsamma från politiska motståndare. Det må låta banalt och högtravande, men med framväxten av desinformationskampanjer och bluffnyheter så är det här kanske det viktigaste att poängtera.

En makthungrig demagog frestas att ta chansen att komma undan med en lögn, men för oss liberaler, som tror på framtiden och våra möjligheter att forma den till det bättre, är sanningen och fakta vårt livsblod.

Idag möts Liberalerna i Västerås för Riksmöte. Vi ser att vi lever i en omvärld präglad av oro, men även ett liberalt Europa som börjat reagera mot populisterna. Vi vet att vi har en tydlig och viktig uppgift framför oss.

Grundat i ett optimistiskt budskap ska vi liberaler kommunicera vårt tydliga svar på världens frågor om den europeiska liberalismens framtid: Det måste vara slut på de blöta fingrarnas politik.

Vi i Europa som står för öppenhet, alla människors lika värde oavsett bakgrund, internationellt samarbete och andra demokratiska principer, ska i dessa utmaningens tider inte följa opinionen. Vi ska leda den.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: