Arkiv

oktober 4, 2013

”Det är lätt att skriva under på det som Cecilia Wikström (FP) uttrycker på Twitter”

untitled2Cecilias reaktion på båtflyktingskatastrofen i går har väckt stor uppmärksamhet och nämts i såväl nyhetsartiklar som på ledarsidor. Här kommer några läsvärda länkar:

Stor artikel SVD – ”Det här är inte värdigt EU”:

”EU måste reagera för att inte Medelhavet ska bli ”Dödens hav”.

– Konsulära visumfrågor är i dag en nationell angelägenhet. Vi måste ta migrationspolitiken ett steg till och utfärda humanitära visa på plats där människor är, säger Cecilia Wikström.

Som exempel nämner hon att provisoriska kontor för humanitära ärenden skulle kunna sättas upp på plats i Libanon, Turkiet och Jordanien där många syriska flyktingar finns.

– Raoul Wallenberg gjorde så och han lyckades rädda många människor. Det fungerade utmärkt då så varför skulle det inte kunna fungera i dag?”

Aftonbladet – Minst 100 döda i båtkatastrof:

”Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) säger:

– Detta är fruktansvärt smärtsamt. Vi borde utlysa EU-sorg över de döda människorna, men också över vårt misslyckande. Hela asylfrågan byggar på att människor på livsfarliga och olagliga vägar tar sig hit för att söka skydd.

– Vi måste göra om och göra rätt. När det gäller till exempel Syrien-flyktingarna så kunde vi göra som Raoul Wallenberg, etablera provisoriska kontor på plats i närområdet och utfärda humanitära visum till EU, föreslår Wikström.”

 

Ledare i BT: ”Det är lätt att skriva under på det som EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) uttrycker på Twitter, och att med henne ”överväldigas av sorg över att 82 båtflyktingar mist livet. Medelhavet får inte bli ett dödens hav”.”

Ledare i Dagens Arena: ”Folkpartiets socialliberala sida – med Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag, Cecilia Malmström, Maria Arnholm och Cecilia Wikström i spetsen – växer sig allt starkare. Allt medan Björklunds mer hårdfört liberala falang förlorar mark.”

Ledare i Arbetarbladet: ”Det bör påpekas att Sverige gör ett bra arbete på Europanivå i frågan. Såväl europakommissionär Cecilia Malmström som europaparlamentsledamot Cecilia Wikström, båda FP, driver frågan om ett solidariskt ansvar för alla dessa flyktingar som söker sig till Europa. Tyvärr får de inte mycket gehör för sin sak. För alldeles för många länder i Europa styrs av partier där främlingsfientlighet och egenintresse står högt på dagordningen.”

Ledare i Laholms Tidning: ”Eu­ro­pa­par­la­men­ta­ri­kern Ce­ci­lia Wik­ström har be­rät­tat att hö­ger­ex­tre­ma kol­le­gor från Syd­eu­ro­pa häv­dar att man med­ve­tet för­sö­ker tvinga ut flyk­ting­bå­tar på öp­pet hav så att far­ty­gen ska gå un­der.”

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: