Arkiv

februari 9, 2013

Det behövs en övergripande styrning på europeisk nivå

Debattartikel i NA tillsammans med Marit Paulsen och Olle Schmidt 9 februari 2013

Storbritanniens premiärminister David Cameron har genom sitt utspel häromveckan på allvar väckt en debatt kring EU-samarbetets framtid. Detta är sig inte fel. Det är alltid bra att ha någon som skakar lakanen, även om Cameron förstås spelar ett högt politiskt spel när han använder ultimatum som förhandlingsmetod. Vi måste ha en ständigt pågående och intensiv debatt om var, och på vilken nivå, som de enskilda besluten ska tas.

Andra EU-ledare var inte sena att ansluta sig till EU-skeptikerna. Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem vill ha en möjlighet att lämna euron, och här på hemmaplan har Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, Kristdemokraternas Göran Hägglund och Piratpartiet genom Christian Engström hakat på och meddelat att de är kritiska till EU. Vi kan hålla med om Camerons problemformulering, men inte om lösningen. EU måste bli öppnare, mer demokratiskt och effektivare. Men det kommer inte att uppnås genom taktiken ”söndra och härska”. En välfungerande inre marknad behöver enhetlig och övergripande styrning på europeisk nivå.

Folkpartiet har alltid haft en klar vision för EU-samarbetet. Vi vill att Sverige ska vara en aktiv medlem som påverkar utvecklingen av vår union, som inte bara är en marknadsplats, utan förenar människor och länder för att varaktigt säkra fred och frihet på vår kontinent. Det kommer att krävas mer EU, inte mindre, för att undvika framtida kriser. Samordnad politik är bättre än att varje land försöker lösa sin kris på egen hand. Det gäller oavsett om det är jordbruk, flyktingmottagande eller ekonomi vi talar om. Med bättre ekonomisk samordning hade finanskrisen kunnat brytas på ett tidigare stadium.Det vore mycket olyckligt om Storbritannien skulle lämna EU. Landet är en nära allierad med Sverige rörande frågor som den inre marknaden och frihandel.

Vi frågar oss vad Storbritannien säger nej till. Decennier av politisk strävan och kompromissvilja har resulterat i något som är mycket större än inre marknaden. I dag delar EU:s medborgare inte bara den fria rörligheten utan även värderingar om demokrati och rättvisa. EU har i dag blivit ett kraftfullt värn i länder där regeringar utmanar medborgarnas rättigheter.

Genom att ta avstånd från allt som inte är handel tar Storbritannien i praktiken avstånd från gemensamma regler om mänskliga rättigheter, om miljöåtgärder och att gemensamt bekämpa grov brottslighet.

EU måste utvecklas – inte avvecklas – för att stå sig i den globala konkurrensen, och gränsöverskridande problem kräver gränsöverskridande lösningar. Ensam är inte stark, och EU är inte en à la carte meny där man plockar russin ur kakan. EU är en långsiktig politisk vision om hur vi gemensamt formar vår gemensamma framtid på bästa sätt. Historien har lärt oss hur alternativet ser ut.

Cecilia Wikström, Europaparlamentariker (FP)
Marit Paulsen, Europaparlamentariker (FP)
Olle Schmidt, Europaparlamentariker (FP)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: