#FreeDawit Isaak

EU:s ende samvetsfånge

Dawit Isaak är EU:s ende samvetsfånge och att varken Sverige eller EU inte lyckats få honom fri är en fruktansvärd tragedi och ett stort misslyckande. Jag tror inte att någon av oss kan ens ana oss till den ofattbara mentala och fysiska terror som Dawit Isaak har tvingats genomlida i sin cell, helt isolerad från omvärlden. Det är bara med tankarnas och drömmarnas hjälp som han möjligtvis har kunna föreställa sig sina barn, som nu har blivit vuxna.

När en journalist fängslas i en diktatur, som bara har till syfte att tysta honom, så har vi alla ett ansvar för att verka för att hans öde inte förpassas till skuggorna eller glöms bort.

Därför har jag på olika sätt försökt att bringa uppmärksamhet till fallet Dawit Hitintills har det inte lett till hans frigivande – och det är precis därför som vi aldrig någonsin får ge upp, utan ständigt fortsätta kampen.

Lyfter hans fall i Europaparlamentet

I mars 2016 medverkade jag till att Dawit Isaak omnämndes i Europaparlamentets resolution om Eritrea. Jag har lyft fram hans fall i kulturarrangemang, såsom bland annat 2014 när sju Europaparlamentariker, bland dem talmannen, Guy Verhofstadt och jag själv tillsammans med Hollywoodskådespelare som Lena Olin och Dennis Haysbert spelade Speak Truth to Power och dedicerade hela förställningen till Dawit. Jag har medverkat i musikvideon En fågelsång, som tillägnas honom, där över 50 svenska skådespelare, opinionsbildare, artister och journalister genom sång lyfter hans fall.

Jag har tillsammans med den svenska mediekampanjen Free Dawit organiserat så att en rekonstruktion av Dawit Isaaks cell under en period stod utställd i Almedalen och vid entrén till konstcentret Bozar i Bryssel, öppen för den som vill sitta i.

Möte med presidentens närmaste rådgivare

Och, kanske allra viktigast, jag och Eritreas presidents närmaste rådgivare Yemane Gebreab hade vid ett möte i FN i New York ett ödmjukt och respektfullt samtal där jag bad honom om att lägga skuldfrågan åt sidan och benåda Dawit Isaak så att han får komma ut i friheten igen och återförenas med sin familj. Jag blev oerhört lättad över att Gebreab kunde bekräfta att Dawit levde då, i september 2016.

Dessvärre tyder ingenting på att president Afewerki, som suttit på posten sedan 1993, kommer att släppa Dawit Isaak. Inget tyder heller på att en rättegång kommer att hållas.

Tyst diplomati verkningslös

Den tysta diplomatin som Sveriges regering bedriver bakom kulisserna, har efter alla dessa år tyvärr inte uppvisat några som helst resultat. Därför är det dags att lägga den strategin bakom sig och i stället finna nya sätt att verka för att Dawit Isaak och alla andra politiska fångar friges. När Dawits röst under så väldigt lång tid tystats, så måste vi alla använda våra röster och starkt och tydligt stå upp för demokrati och frihet.

Agerar vi tillsammans på alla sätt vi kan, så kommer till slut också det svåraste förtrycket att rasa.

 

Här kan du läsa mer om hur du kan engagera dig.