Arkiv

oktober 2, 2013

Gästinlägg från min stipendiat Kalle – Dag 2: Vilse i Bryssel

imageDag två inleddes med förväntansfull uppstigning på hotellrummet. Varför denna förväntan? Frukost på hotellet ingick i priset. Jag såg framför mig en riktigt mustig frukost med korvar och mackor och fil och massor av godsaker. När jag kom ner i salen och attackerade genast en karaff med vad jag trodde var fil. Det var inte fil utan mjölk (var annars äter man fil egentligen?) men eftersom jag som sagt trodde att det var fil hällde jag glatt upp ett bord (inte en skål som jag hade tänkt mig) med mjölk. Pinsam tystnad plus mjölk i skon blev resultatet av frukosten. De hade tyvärr varken fil eller korvar, däremot bestod hälften av allt man kunde ta av bakelser och wienerbröd av alla dess slag så jag åt mig mätt på en macka och massa bakelser istället för fil och korv.

På väg till parlamentet gick jag först åt fel håll och tog sedan fel på en park vilket gjorde att jag inte alls kom dit jag trodde, men efter att ha frågat en vänlig själ kom jag fram till dörrarna. Efter en analys av säkerheten kan jag tala om för de intresserade att ett hypotetiskt attentat inte är svårgenomförbart alls, vakten struntade fullständigt i att jag inte hade någon bricka och vakten som röntgade väskorna satt vänd från skärmen och knappade på mobilen. Cecilias assistent Carro berättade efteråt att banker och postkontor inne i parlamentet har blivit rånat flera gånger.

Arbetsdagen började med ett möte med Greklands EU-minister där han tillsammans med sitt team berättade om Greklands prioriteringar inför deras kommande ordförandeskap. Jag blev alltså bland de första i världen att få veta det vilket kändes som ett stort privilegium. Här slogs jag även av hur hövlig ton alla har mot varandra, inte bara i möten utan även i korridorerna och hissarna. Även om man är ideologiska fiender kan man ändå vara goda vänner och att man fullständigt dissar någon i en debattartikel är inget konstigt alls, det skojar man istället om när man ses i hissen.

Efter mötet höll Cecilias assistent en genomgång om “trademarks” alltså om hur patent på läkemedel ska fungera etc. Mycket var det att ta in och jag förstod inte ens allt som sades men lite koll fick för sen kom nämligen en lobbyorganisation för att prata om förslaget som Cecilia hade skrivit och idéer de hade till förslaget. Det var väldigt intressant att se hur de arbetade för att få igenom sina idéer. Visserligen hade de poänger men de vill ju få ut så mycket som möjligt av saker och ting som sker i Bryssel och de är verkligen duktiga på det.

Sen blev det dags för lunch. Jag åt typ toasts med små inlagda gurkor och syltlökar som man la på mackorna och sedan åt det med ketchup. Det var jättegott, den ultimata “on-the-runmåltiden” eftersom vi hade lite bråttom till en paneldebatt Cecilia skulle medverka i. Hennes assistent hade dock skrivit in det på fel datum så plötsligt hade vi massa tid över och vi gick till en bar och drack en kopp kaffe. Det märks verkligen att parlamentet är en plats där saker händer hela tiden, i baren satt massor av olika människor; lobbyorganisationer, politiker som diskuterade sina arbetsuppgifter, annan personal som diskuterade om smått och gott. Kort sagt liv och rörelse hela tiden.

Idag fyllde även Alf Svensson, tidigare partiledare för Kristdemokraterna år och Cecilia (vilket den här veckan betyder Cecilia plus jag) var bjuden på champagnemingel. Det var väldigt trevligt, dock kände jag ingen så jag stod lite stelt för mig själ och smuttade på ett Glas champagne och åt massor av macrons. Efter ett tag km en trevlig man fram och började prata med mig och han berättade att macronsen kom från en av de dyraste chokladtillverkarna i hela Belgien. Där hade ja stått och tryckt i mig, ännu en pinsamhet. Att man får dricka champagne och äta svindyra bakelser på arbetstid som Europaparlamentariker är något som lockar dock.

Sen gick jag, Cecilia och hennes assistent till den sk. Vox boxen. Det är en tv-studio där parlamentarikerna får boka tid oc spela in intervjuer och pratshower om de vill och där skulle jag få vara med. Temat var “hur ser Sveiges ungdomar på Europa?” Det var väldigt roligt bortsett från att lamporna som var riktade mot oss var väldigt varma. Mitt under inspelningen känner jag en svettdroppe bryta fram på pannan och liksom ålade sig ner genom huden. jag tordes inte torka bort den eftersom det kanske skulle se konstigt ut på inspelningen så den ålande svettdroppen fick rinna in i mitt ögonbryn och upplösas.

Efter inspelningen var det dags för ALDE (Alliance of liberals and democrats of Europe) at ha sitt stora planeringsmöte men Cecilia sa att det skulle vara väldigt långt och kanske inte jätteroligt så jag fick gå när jag kände för det. Jag tänkte se mig om lite grann i Bryssel så efter en halvtimme gick jag tillbaka till hotellet och bytte om för att sedan gå ner mot stan. Bryssel är verkligen en jättevacker stad och speciellt när jag hade kommit ner till La grand place som var ett fantastiskt vackert torg. Vacker belysning och människor från alla världens hörn. Jag följde efter en tysk guidad tur en stund och fick veta mer om kyrkan och stadshuset och alla möjliga fantastiska byggnader. Efter en lång stadsvandring åt jag lite fisk på en halvtrevlig restaurang; jag beslöt mig för att inte lämna någon dricks, gick jag tillbaka och nu sitter jag och skriver. Idag har jag även tagit lite bilder som jag tänkte ladda upp! Vi hörs imorgon, au revoir! //Karl Söderström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: