Arkiv

oktober 4, 2017

Gästkröknika i Nerikes Allehanda: Liberalism på frammarsch i EU

Gästkrönika i Nerikes Allehanda

Nyligen höll EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker, sitt årliga linjetal om tillståndet i unionen. Tongången var mycket mer optimistisk än för ett år sedan. Han konstaterade att vinden har vänt, EU har nu har vind i seglen igen.

Men flera utmaningar kvarstår och trots att några av de senaste årens kriser har avvärjts, så anser jag att det är hög tid för oss att återvända till våra grundvärderingar för att komma ihåg varför det europeiska projektet är nödvändigt.

För 60 år sedan skrevs Romfördraget under, det fördrag som la grunden för hela EU-projektet efter andra världskrigets slut. Sedan dess har EU:s medlemsländer varit befriade från krig under den längsta perioden i Europas historia. Efter så många år av fred är det lätt att ta den för given.

Styrkan i det europeiska fredsprojektet är att vi löser gemensamma utmaningar tillsammans. För inget land kan ensamt bekämpa den globala uppvärmningen eller göra de åtgärder som behövs för en grön värld. Inget land kan ensamt bekämpa radikalisering och skydda oss mot terrorism, fruktansvärda handlingar som inte känner några nationsgränser. Inget land klarar ensamt att ta emot de flyktingar som söker asyl i Europa och inget land klarar att skapa den tillväxt och innovationskraft som är förutsättningar för att garantera vår välfärd.

Nyligen gick tyskarna till val. Trots att Angela Merkel får sitta kvar som förbundskansler var söndagens valresultat det sämsta på sex decennier för de tyska Kristdemokraterna. Det var också ytterligare bevis på vad vi har sett i övriga Europa, nämligen en seger för det högerextrema Alternativ för Tyskland, AfD, som blev det tredje största partiet. Trots nederlaget för CDU och att främlingsfientlighet än en gång har gjort sig påmint i Europa, så utgjorde söndagens valresultat en storseger för liberalismen. Det gläder mig att det liberala partiet FDP lyckades göra så bra ifrån sig och vinna 10,7 procent av rösterna. Det tyska valet bidrar till en genomgående trend med socialliberalismen på frammarsch som vi har kunnat se i bland annat Österrike, Nederländerna och inte minst i Frankrike. Jag ser fram emot att M&M, radarparet Merkel och Macron, får fortsatt förtroende att leda arbetet för fred, öppenhet och demokrati på den europeiska arenan.

Den senaste tidens utveckling har visat att vi måste värna om vår demokrati och rättsstatens principer. Vi kan inte ta dessa för givet. Den odemokratiska utvecklingen i Polen och Ungern är särskilt oroväckande. Vi kan inte längre stå vid sidolinjen och se på när medborgares rättigheter kränks av auktoritära regimer. EU-kommissionen måste lättare och snabbare kunna bestraffa medlemsländer som inte respekterar grundläggande mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati. Vi behöver ett starkt, demokratiskt och öppet Europa eftersom varje medborgare har rätt till ett tryggt, stabilt och fredligt samhälle.

Genom att återvända till våra grundvärderingar och genom att bedriva ansvarstagande politik kan vi anta framtidens utmaningar och skapa ett bättre samhälle för alla. Ensam är inte stark, så låt oss fortsätta i den liberala andan att bygga ett säkrare, öppnare och mer demokratiskt Europa där vi kan bemöta framtidens utmaningar tillsammans.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: