Arkiv

mars 10, 2012

Grillning i Västerås

Folkpartiets riksmöte i Västerås inleddes med grillning i heta stolen inför ett hundratal folkpartister, där Cecilia pratade om Europas framtid och kommande utmaningar. För er som missade den:

Finns det ett egenvärde i att flytta lagstiftning till EU-nivå? Det gäller att hitta en balans. Till exempel är det viktigt med en gemensam asylpolitik. Det är inte rimligt att 90 procent av flyktingarna tas emot av 10 länder. 17 länder borde kunna göra mycket mer. Det är inte heller rimligt att exakt samma person har en procents chans att få asyl på exempelvis Irland medan han eller hon kanske har 60 procents chans att få asyl i Belgien. EU måste ta eget gemensamt ansvar, något annat är inte värdigt EU. I dag level medlemsländerna i en anda av egoism och säger att de gärna vill ha asyl, men inte på min bakgård. Förfärligt!

Har inte euron överansträngt sig? Euron har stått sig stark i hög- ch lågkonjunktur. Den kris vi ser nu är enskilda länders kris. Spaniens kris, Greklands kris. Det är inte eurons kris. Euron i sig har stått sig stark hela tiden. Det är en social, politisk och humanitär kris. Ensam är inte stark, ensam är bara ensam.

EU-kommissionen har skickat Acta till EU-domstolen för prövning. Är Acta dött? Ja, det är som att försöka få till en uppståndelse av en redan död kropp. Att fallet skickats till EU-domstolen gör att det kommer att dra ut på tiden och att vi kommer att få tillbaka paketet lagm till valet 2014 – det vill vi inte. Acta är så dött att det inte längre finns i frysboxen, utan begravd på kyrkogården.

Vad spelar EU för roll i Ungern? Ungern är ett viktigt bevis på att de värden som Europa står för inte är konstanta utan förändras ständigt. Det kan inte vara så att man tillåter ett land att ge sig på etniska och religiösa grupper och att begränsa mediernas frihet. De får inte kriminalisera hemlösa. Regeringen vill att den som sover i en park eller trappuppgång ska böta 450 euro eller sitta i fängelse i tre månader. Vi kan inte tolerera det här! Vi måste skydda våra demokratiska värderingar. Ungern är ett område då EU verkligen sätts på prov, vi kan göra skillnad och vi gör skillnad. Alliansen vi har i Sverige finns inte i EU Kristdemokraterna och Moderaterna krokar arm med de konservativa i stället för med oss. Money talks!

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: