Arkiv

oktober 9, 2013

I dagens medier: Syrien, romer, Lampedusa, Sacharovpriset och abort

1174682_10153404054335107_833205261_nCecilia figurerar en hel del i dagens medierapportering, här kommer ett urval:

Cecilias medverkan i EU-debatten om romregistret nämns i Sveriges Radio. TT skrev en artikel om samma debatt som fångades upp av bla Borås Tidning och Barometern:

”…Polisens registerföring av romer är en stor präktig rättsskandal”, konstaterar parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP) i ett uttalande inför debatten, där hon vill ha besked av Reding om det blir en EU-utredning eller inte om polisregistret.

”EU finns till för att försvara medborgarnas och inte staters rättigheter, därför är det viktigt att EU-kommissionen verkligen tar den skriftliga fråga jag skickade in i september på allvar och utreder det inträffade”, skriver hon.”

Cecilia är även citerad i en artikel om parlamentsdebatten i Syrien, bland annat publicerad i Svd och Ystads Allehanda:

”Det mänskliga lidandet i Syrien är ohyggligt. Det är hög tid att visa att europeisk solidaritet existerar. Och det gör man bäst genom att erbjuda skydd till kvotflyktingar från de stora lägren, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (FP) i debatten.”

Cecilia är även intervjuad i TT:s artikel om flyktingsituationen i Syrien och att EU-kommissionen vill rädda flyktingliv på Medelhavet med en storskalig sjöräddningsinsats, som bland annat publicerats i GP, Sydsvenskan och UNT.

– Jag räknar med att Tobias Billström ska fortsätta att med en papegojas envishet upprepa detta med kvotflyktingar. Ursäkta, men det räcker inte, säger EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström (FP), som är starkt involverad i migrationsfrågan.

-Det är dags att ta nästa steg nu. Vi måste se till att inte lämna människor i händerna på människosmugglare och sjöodugliga farkoster. När vi har en asylpolitik på plats måste vi också börja tillhandahålla den för dem som behöver skyddet. Då får man fundera på att upprätta tillfälliga asylkontor i de områden där de här stora lägren finns, säger Wikström.

Cecilias utspel om att inrätta tillfälliga asylkontor i flyktingläger tas upp på ledarplats i Dagbladet:

”EU-kommissionens ordförande Barroso och Sveriges kommissionär Cecilia Malmström besökte i går Lampedusa där 230 flyktingar hittills hittats döda efter båtbranden. Vad kan göras? EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) vill ha tillfälliga asylkontor i flyktinglägren i Afrika. Det vore rimligt. Dagens situation är outhärdlig.” 

Replik i Sydsvenskan Cecilia och Jenny Sonessons debattartikel om rätten till fri abort från Ja till Livet – en organisation som Cecilia och Jenny för övrigt utmanar i en debatt i Stockholm i november:

”Varför vägrar Jenny Sonesson och Cecilia Wikström att erkänna medicinska och vetenskapliga fakta som visar att ofödda barn efter vecka 20 känner smärta och att abort kan få ödesdigra konsekvenser för kvinnors välbefinnande? Det undrar Ruth Nordström, Gunilla Gomér, Helena D´Arcy och Benedicta Lindberg.”

Debattartikel om varför Malala Yousafzai borde få Sacharovpriset i Örnsköldsviks Allehanda.

Och slutligen, citerad kring debatten om romernas situation på Nerikes Allehandas ledarblogg.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: