Arkiv

september 12, 2013

Krigets lagar är satta ur spel

1174558_10153407256530107_388645955_nDebattinlägg publierat i Tidningen NU.

I förra veckan kom det efterlängtade och fullt logiska beskedet: att de syrier som lyckats ta sig till Sverige får permanent uppehållstillstånd i vårt land. Därmed har Sverige för första gången på länge tagit ledarskapet för humanitet och visar att vårt ansvarstagande för skyddsbehövande består. Andra länder i EU ger tillfälliga tillstånd, oftast bara för ett år.

Jag är glad att Migrationsverket har insett att Sverige behöver ge ett starkt och effektivt skydd till de syrier som lyckats fly till Sverige. Nu har de chansen att etablera sig här och känna att de kan börja bygga en ny framtid.

Den masslakt som pågår i Syrien har skapat den värsta flyktingsituationen sedan folkmordet i Rwanda 1994, enligt UNHCR. I skrivande stund saknas det hopp om en lösning i denna fasansfulla konflikt, som kulminerade i nervgasattacken för ett par veckor sedan.

Krigets lagar är satta ur spel. Det går inte att sjunka djupare i ondskefullt agerande än det som al-Assad har uppvisat.  Världssamfundet måste ingripa, oaktat FN:s säkerhetsråds handlingsförlamning. Hur fasansfullt det än är, så är det bara en militär intervention som kan sätta stopp för de fasansfulla lidanden som befolkningen utsätts för.

Kriget i Syrien är ett sorgligt bevis på vårt gemensamma tillkortakommande. EU måste ta ett större ansvar för fred och säkerhet i världen än vad som låter sig göras i dag. EU:s gemensamma utrikestjänst måste bli mer handlingskraftig och EU:s länder borde finna en gemensam hållning i Syrienfrågan. Vii måste tala med en röst och arbeta mot gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Bara så kan vi bli en seriös aktör för att säkra fred i vår värld.

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: