Kultur

Mitt kulturengagemang är stort.

Jag har författat två böcker, När livet går sönder, en krishanteringsbok som fick pris som årets bok i sin genre 2004 och I tillitens tecken, som jag skrev efter att 2005 ha drabbats av en stroke. Delar av boken blev 2006 pjäs på Uppsala Stadsteater.

Under min tid som ledamot i riksdagens kulturutskott bland annat tog initiativ till att införa en svensk litteraturkanon, där en expertgrupp med lärare, Skolverket och Svenska Akademien skulle välja ut de böcker som skulle ingå. Sedan dess har flera politiska partier fångat upp idén, vilket är bra, men jag väntar fortfarande på att förslaget ska bli verklighet!

Dessutom så har jag flera gånger vävt ihop mitt kulturengagemang med mina politiska uppdrag i Europaparlamentet, bland annat genom att sätta upp människorättsföreställningarna Speak Truth to Power och Seven.

Event

Video

Intervju i Malou Efter Tio - "Det var en rättegångsliknande situation"
Jag medverkade  i TV4:s Malou efter tio där jag bland annat pratade om det stundande Europaparlamentsvalet, Brexit och min egen framtid.
Speak Truth to Power - öppningssekvens
Courage begins with one voice!
Värderingar först - min kampanjfilm
Det är viktigt att vi européer som står för öppenhet vågar ta ställning för mångfald, jämställdhet, och pluralism. Det är så vi bygger ett starkt Europa tillsammans!
Ny europeisk asylpolitik är möjlig!
Flyktingfrågan är en av nyckelfrågorna för hur Europas framtid kommer att utvecklas.
Värderingar först! Alde:s kampanjfilm
Det handlar om demokrati, rättsstat, internationell solidaritet, samarbete och grundläggande fri- och rättigheter, grundstenarna i EU-samarbetet.
Speak Truth to Power - Diana Oritz monolog
I Speak Truth to Power (Mod utan gränser) uppmärksammas människor som har vågat oändligt mycket, som till och med riskerat sina liv för att försvara mänskliga rättigheter.
Fågelsång för Dawit - mina reflektioner
Den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.
Fågelsång - musikvideo för Dawit Isaak
Uppmärksamheten håller Dawit Isaak vid liv. I denna musikvideo uppmärksammar ett 50-tal svenska journalister, opinionsbildare, skådespelare och artister hans fall.

Böcker

I tillitens tecken
Våga tro att godhet finns!
När livet går sönder
En bok om kriser och hur vi möter dem.
Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: