Arkiv

november 13, 2018

Debattartikel i Nerikes Allehanda: Merkel är EU:s och den fria världens ledare

Den europeiska unionen grundades ur andra världskrigets ruiner, mot främlingsfientlighet, nazism och fascism och i den europeiska fredens och frihetens försvar. I dag ingår över en halv miljard européer i denna liberala frihetsunion, som säkrar både välstånd och trygghet i våra länder.

De facto-ledaren för den europeiska unionen de senaste åren har varken varit EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker eller Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Likaså har den faktiska ledaren för den fria världen inte varit USA:s president Donald Trump. I stället innehas titeln, helt ohotat, av en kvinna. En person som sedan 2011 rankas som världens mest inflytelserika kvinna av Forbes: Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tydliga politiska principer, exemplifierade av hennes modiga och rakryggade migrationspolitik, där hon vid flyktingvågen 2015 visade att hon inte gjorde skillnad på människor och människor, och förmåga att hantera och stå upp mot karaktärer som Trump och Putin, i kombination med en pragmatisk fingertoppskänsla som har räddat EU ur finanskrisen, har gjort henne till inte bara Tysklands Mutti, utan hela EU:s.

Men när Merkel på tisdag besöker Europaparlamentet i Strasbourg för att tillsammans med oss ledamöter debattera EU:s framtid, gör hon det för kanske sista gången. För efter att hon nyligen meddelat att hon i december avgår som partiledare för det konservativa CDU, tror inte många att hon kommer att sitta kvar som förbundskansler mer än något år till. Beslutet kommer inte som något överraskning. Hon har trots allt suttit som partiledare i arton år och är inne på sitt trettonde år som förbundskansler. Som hon själv så förnuftigt säger så har hon inte glömt att hon inte föddes som förbundskansler. Likväl är det sorgligt att Merkel-eran håller på att gå mot sitt slut.

EU behöver ett starkt och tydligt ledarskap

Ersättaren till det starka och tydliga ledarskap som Merkel visar och den stabilitet som hon bidrar till på den europeiska arenan att bli svår att hitta den dagen hon lämnar förbundskansleruppdraget. Men klart är att liberala demokratier behöver fler ledarfigurer som Merkel. Faktiskt mer än på länge.

Speciellt nästa år, då EU-samarbetet går in i en ny avgörande politisk cykel, behövs det starka och tydliga ledarskap och den stabilitet som Merkel bidrar med. För i slutet av mars väntas Storbritannien lämna EU. I slutet av maj är det val till Europaparlamentet och därefter ska en ny ordförande för EU-kommissionen utses, liksom en ny ordförande för den europeiska centralbanken.

Som EU:s största medlemsland kommer Tysklands förbundskansler, oavsett vem som sitter, alltid att vara en nyckelspelare i EU. Men nu är det viktigt att Merkel utnyttjar den återstående tiden hon sitter kvar till att pusha för att genomföra de europeiska reformer som EU så väl behöver. Det handlar om allt från att lösa upp de motsättningar som finns i Ministerrådet så att vi kan få ett fungerande europeiskt asylsystem på plats så snart som möjligt – Europaparlamentet har under min ledning varit redo att inleda trepartsförhandlingar sedan november 2017. Det handlar om att få på plats det internationella samarbete och de gemensamma åtaganden som behövs för att avvärja de miljö- och klimathot vi står inför. Det handlar om att samverka för att bekämpa terrorism och gränsöverskridande brottslighet. Det handlar om att försvara mänskliga rättigheter på den globala arenan och medborgerliga fri- och rättigheter på den europeiska. Det handlar också om att ge ökade anslag till europeiska forsknings- och innovationsprojekt, som löser gåtan med cancer, MS eller HIV/Aids eller som hittar energi- och materiallösningar, som är harmlösa för människa och natur.

Vi ska komma ihåg att EU:s befolkning bara utgör ynka sex procent av världens befolkning och redan om några år kommer inget europeiskt land, inte ens Tyskland, att kvala in i G7-gruppen med världens sju största ekonomier, Var för sig är alla europeiska länder små i en internationell kontext. Tillsammans är vi en maktfaktor.

Därför ser jag fram emot att debattera EU:s framtid med Merkel idag tisdag. För EU:s framtid handlar om våra barns framtid och jag som liberal, liksom Tysklands förbundskansler Angela Merkel, är övertygad om att EU behöver mer samarbete i framtiden, inte mindre.

Hon är den fria världens ledare

Cecilia Wikström: Angela Merkel är EU:s och den fria världens ledare

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: