Arkiv

juli 12, 2017

Min guide till Bryssel – Europas hjärta

Bryssel är så mycket mer än EU:s hjärta. Förutom att EU-kommissionen, EU-parlamentet och Ministerrådets högkvarter ligger här, liksom NATO:s högkvarter erbjuder Belgiens huvudstad även en hel del festivaler, konst, shopping, belgisk choklad och belgisk öl. Dessutom är Bryssel ett paradis för alla som älskar god mat.

Lite praktisk information innan vi börjar: Valutan är förstås Euro. De flesta belgare pratar hygglig engelska förutom de två officiella språken – franska och holländska (samt tyska, fast typ ingen pratar det). En karta över staden får du vanligtvis på hotellet eller av någon av Bryssels turistbyråer.

Följ med mig till mina smultronställen i denna vackra, välbevarade stad!

Mont des Arts

En av mina favoritplatser i Bryssel med en av Bryssels vackraste vyer. I den övre delen av denna historiska plats ligger Magritte muséet, som med sin surrealistiska konst definitivt är värt ett besök. Musikinstrumentmuséets takterrassrestaurang erbjuder en utsökt brunch. Se till att boka ett bord vid fönsterväggen för den bästa utsikten över staden. I den nedre delen finns en fin utkiksplats varifrån du ser stadshusets vackra spira och hus byggda i den vackra pittoreska belgiska andan. Kulturcentret Bozar ligger bara ett stenkast bort och erbjuder alltid sevärda utställningar och föreställningar.

Grand Place

Detta är Bryssels historiska hjärta som jag ofta besöker, helst en söndagskväll när turisterna flytt staden. Stadshuset är rankat som det vackraste i hela världen och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Skippa de turistiga våfflorna och sätt dig vid det lokala mysiga cafét Maison de Crêpes istället, för en kopp kaffe eller mintté och en god lunch eller fika till ett rimligt pris. Regionen Brabant, som Bryssel ligger i, är förresten känd för sina jordgubbar. De säljer dem i mängder från april och framåt överallt. Ät dem ofta och inse att de faktiskt är minst lika goda som de svenska.

Choklad

Musée du Cacao et du Chocolat intill Grand Place ger dig en historielektion i kakaons ursprung och förvandlingen till utsökta praliner. I slutet av touren erbjuds vanligtvis några smakprov.

Den bästa chokladen köps hos Pierre Marcolini vid Place Sablon. En elegant chokladbutik som är en upplevelse i sig, med prisade praliner i perfekt storlek till kaffet. Torget vid Sablon är väldigt vackert i sig självt, så ett besök är absolut att rekommendera. För kvalitetschoklad till lite lägre priser rekommenderas Neuhaus.

Bästa chokladcafét för en servering varm choklad och några praliner: Fredric Blondeel vid Saint Catherine.

Banners promoting the European elections 2014 around the European Parliament

EU-bubblan

Europaparlamentet erbjuder gratis besök med audioguides och möjlighet att närvara vid plenarsessioner för enskilda besökare, liksom för besöksgrupper. Se till att boka i god till i förväg dock. Se till att vika några timmar för Parlamentarium och nyöppnade House of European History – båda är gratis, för att på ett interaktivt och modernt sätt ta del av Europas historia. Vid Schuman-rondellen kan Ministerrådsbyggnaden och EU-kommissionens högkvarter beundras. Därifrån är det en kort promenad till Park Cinquantenaire – en grön oas med Belgiens svar på Berlins Brandenburger Tor. Och ja, det går att ta sig upp till triumfbågens topp för en hisnande utsikt över staden via Militärmuséet.

 

”Plux”

Bryssel bygger på nätverkande! Därför är Plux, eller Place Luxembourg utanför Europaparlamentet, en bra plats för alla som vill ha nya vänner och bekanta och insupa lite av EU-andan. Studenter blandas med folk som jobbar för EU:s institutioner eller i lobbyistvärlden när torget varje torsdag från cirka 18.00 stängs trafiken på torget delvis av för minglet.

Ölkultur

För ölfantaster är Bryssel ett Mekka. Vill man leva som en riktig Brysselbo sätter man sig på ett ölkafé vid Place de Jeu de Balle under någon av vardagarna och insuper stämningen. Där samlas människor från hela Bryssel.

I ölaffären Beer Mania finns flera hundra sorter och den bästa trappistölen i världen – Westvleteren. Trappistöl är öl som bryggs enligt speciella regler av munkar i katolska kloster runt om i Belgien.

Tänk på: Belgisk öl är i många fall mer än dubbelt så stark som svensk starköl. Om man inte vet detta innan, så kommer man garanterat att veta det dagen efter.

Det afrikanska Bryssel: Matonge

Belgien har många kopplingar till Afrika. Som gammal kolonialmakt i Kongo har Belgien fått många influenser från detta land (så som den utsökta chokladen). I centrala Bryssel finns faktiskt en stadsdel som är uppkallad efter ett kvarter i Kinshasa, nämligen Matonge. Här bor många kongoleser och belgare med kongolesiskt ursprung, vilket märks tydligt på stadsdelens utbud av barer, frisörsalonger, restauranger och så vidare.

På senare tid har Matongé blivit ett tydligt hipsterkvarter och många unga människor har flyttat hit från andra stadsdelar. Ett besök på restaurangen Au Soleil d’Afrique är ett måste. Denna lilla restaurang serverar kongolesisk och afrikansk mat som är fantastisk god till ett bra pris. Längs med gågatan finns också en hel del andra afrikanska barer.

Place Flagey

Place Flagey gestaltar bättre än något annat Bryssels bohemiska charm, som framförallt finns i Ixelles. Platsen i säg är rent ut sagt ganska ful, men här finns Belga – baren dit alla unga medvetna brysselbor rör sig, men även en hel del EU-folk. Det spelas konstant jazzmusik i baren och ofta på helgerna med livemusik. Om man gillar jazz är detta stället att vara på.

Place de Jeu de balle

Vill du gå på loppmarknad eller bara behöver någon pryl som du vill komma över billigt? Då ska du gå till Place de Jeu de balles i stadsdelen Saint Gilles. Här finns nämligen på söndagar fram till cirka kl 14 Bryssels största loppmarknad. Den är verkligen enorm och rymmer allt från romantiska oljemålningar till klockor och husgeråd.

Shopping
Gatorna kring Avenue Louise erbjuder den exklusivaste shoppingen. Rue Neuve har alla mainstreamkedjor och är den mest tätbefolkade shoppinggatan med Gallerie Inno som höjdpunkt. Den mest stilfulla shoppingen sker i Galeries Royales de St Hubert som med sitt majestätiska lugn erbjuder allt från fina caféer och choklad till böcker, möbler, skor och handskar. För trendiga affärer: Besök Rue Antoine Dansaert som har såväl inhemska som internationella designerbutiker.

Bois de la cambre

Ibland behöver man andrum i en stor och bullrig stad som Bryssel. Då är Bois de la Cambre en bra park, som övergår till en skog ju djupare man tar sig. Perfekt för en promenad, springtur eller cykeltur.

Mat

Våfflor och Frites (pommes frites) är Bryssels signum. Belgarna äter sina frites traditionellt med majonäs – och gärna med en öl till. På så sätt har man hela den belgiska kostcirkeln: Snabba kolhydrater, fett och alkohol! Det är dock något av det godaste som finns att köpa en frites vid bryssels bästa fritesställe, Maison Antoine, som ligger vid Place Jourdan. Eftersom platsen ligger nära parlamentet finns här ofta mängder av After workande eurokrater. Du kan även ta med din strut frites till de omkringliggande barerna!

Vill man ha en matupplevelse snäppet över kan man gå till restaurangerna runt Place Boniface, en fantastiskt fin plats med trevligt uteliv. Här finns såväl klassisk belgisk mat som italiensk, japansk och afrikansk.

Mina favoritrestauranger: Le fruit Défendu, Chatelain. L’idiot du village, Sablon. Restaurant Brugmann, Forest. Se till att boka bord i förväg.

cw brysselHar du smultronställen som du vill tipsa mig om? Mejla mig gärna i så fall på cecilia.wikstrom@ep.europa.eu

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: