Arkiv

juli 10, 2012

Min guide till vackra Strasbourg

Strasbourg är så mycket mer än Europaparlamentets hjärta. Precis vid gränsen mellan Frankrike och Tyskland ligger denna charmiga stad som absolut är värt ett besök på sommarens bilresa genom Europa eller för er som vill åka på en härlig weekend och få smaka på ”Petit France”.

Låt mig guida dig igenom mina smultronställen i denna vackra, välbevarade stad som såväl bjuder på underbar mat, korsvirkeshus som pittoresk småstadscharm och historiska vingslag!

 

UPPLEVA

Cathedrale Notre Dame de Strasbourg – En av de största katedralerna i Europa som inte går att missa. Mitt hotell ligger precis bredvid så jag ser den varje morgon och kväll från mitt fönster. 

Jag älskar att besöka katedralen! Ljuset där är alltid väldigt vackert och bakom de gamla murarna finns all mänsklig känsla. Här har människor döpts, gift sig och begravt sina kära.

Har du spring i benen så ta dig upp för den något påfrestande klättringen upp för spiraltrappan upp till tornet och njut av den härliga utsikten.

 

Petit France – lilla Frankrike

Petite france är en stadsdel man absolut inte får missa. På de trånga små gatorna längs kanalen finns massor av medeltida korsvirkeshus av timmer med balkonger som dignar av blommor under sommarhalvåret. Här finns även mysiga caféer och butiker som säljer hantverk av alla dess slag. Skippa kartan och strosa bara omkring och njut av atmosfären i denna underbara stadsdel.

Europaparlamentet – Vad är ett besök i Strasbourg utan att besöka parlamentet? Strasbourg är Europaparlamentets officiella säte. Du kan besöka parlamentet både under de livliga sammanträdesveckorna som är en gång per månad och övriga veckor, både i grupp och som enskild besökare, men du måste föranmäla dig här. Se till att vara ute i god tid med din anmälan för att vara säker på att du får en besöksplats. 

ÄTA

Det finns ingen risk att någon lämnar Strasbourg hungrig. Tvärtom, den fransk-tyska maten är ofta väldigt tung och portionerna rejäla. Klassisk husmanskost i Strasbourg är oftast: Surkål med kokt potatis, korv eller rökt kött, gryta med potatis, fläsk-, lamm- eller nötkött.

Tarte Flambée

Nej, det är ingen pizza, utan betydligt godare och nyttigare. Denna lövtunna och frasiga paj är en regional specialtet som serveras på i princip alla restauranger i Strasbourg. Perfekt som förrätt att dela på eller som huvudrätt om man vill ha ett lättare mål mat.

Tartiflette

En sorts potatisgratäng med reblochonost  som kan göras i olika varianter, på bilden med lax. Här gäller det att vara hungrig och inte äta allt för sent, för det här är riktigt god, men också väldigt mättande mat i Alsacisk anda. 

Äta middag på en båt, i pittoreska Petit France eller på en mysig innergård?  Strasbourg har mängder av mysiga miljöer att välja bland.

För en drink eller bit mat under uteserveringssässongen är Place Gayot givet, här ligger flera restauranger med mysiga uteserveringar på en stor innergård.

En av mina favoritrestauranger är ost- och vinbåtenVinostrada. Där är det alltid trevlig och avslappnad stämning och goda viner och ostar. Båten är förtöjd vid kajen några hundra meter från katedralen.

Vill man äta på fastlandet men ändå ha utsikt över vattnet och de vackra korsvirkeshusen finns det en hel del restauranger i det pittoreska området Petit France. Bland annat Au Pont Saint Martin. 

Är du trött på den alsaciska maten men ändå vill äta gott är Melting Pot en supertrevlig restaurang med jättegod mat från hela världen.

SHOPPA

Strasbourgs små trånga gator och små butiker ger shoppingen lite medeltidskänsla. Här hittas allt från välkända franska och internationella kedjor till mindre och personligare butiker med allt ifrån delikatesser till unika hantverk och mode – bra shopping med andra ord.  Passa på att köpa med dig gåslever och Rieslingvin.

 Och man behöver inte åka till Paris för att shoppa i världsberömda LaFayette. Den stora glamourösa gallerian finns även här.

Julmarknad – Stämningen  kring katedralen är oslagbar i juletider.  De små gatorna är prydda av dekorationer och stämningsfull belysning, en skridskobana byggs upp på ena torget och på julmarknaden säljer lokala producenter allt från riktigt goda ostar till unika hantverk av alla dess slag. Julmarknaden är öppen från slutet av november fram till jul.

BO

Besöker man Strasbourg under en plenarvecka är det värt att ha i åtanke att hotellpriserna mångdubblas under plenarsessionerna i Strasbourg och att man måste vara ute i god tid, eftersom hotellrummen snabbt tar slut. Turistar man i Strasbourg när EU-byråkraterna inte ockupperar stan är det betydligt lättare och billigare att få ett hotellrum.

Jag  bor alltid på hotell Cardinal de Rohan som ligger centralt precis vid Katedralen, ett hotellet kan jag verkligen rekommendera.

HITTA HIT

Strasbourg ligger i Alsace regionen i nordöstra Frankrike nära gränsen till Tyskland (se karta). Om man inte har vägarna förbi Strasbourg på bilsemestern är flyg det enkaste sättet att ta sig hit, men man kan behöva mellanlanda, eftersom det går få direktflyg från Sverige till Strasbourgs flygplats. Väl i stan är det lätt och billigt att ta sig runt i stan med det välutbyggda kollektivtrafiknätet. Det går även snabbt och smidigt att ta sig hit med tåg från exempelvis Paris.

ÖVRIGT

Mer information hittas förstås på Strasbourgs turistbyrå

Journalister vet väl förresten att man kan söka resestipendium till Strasbourg via Europaparlamentets informationskontor i Stockholm?

Cecilia Wikström Europaparlamentet, Rue Wiertz 60, 1047 Bryssel, Belgien Tel Bryssel: +32 (0) 2 28 45622 Tel Strasbourg:+33 (0) 3 88 1 77622 cecilia.wikstrom@ep.europa.eu

Följ mig: