Arkiv

april 20, 2018

Nyhetsbrev #101: President Emmanuel Macron besöker Europaparlamentet

– President Emmanuel Macron besöker Europaparlamentet
– Plenardebatt om Facebook och Cambridge Analytica
– Vi måste våga tro på framtiden
– Liberalernas riksmöte
– Titta in på min nya hemsida!

Hej från ett vårigt Strasbourg,

President Emmanuel Macron besöker Europaparlamentet

Under tisdagsförmiddagen besökte Emmanuel Macron Europaparlamentet för att debattera EU:s framtid. Efteråt var jag inbjuden till ett exklusivt möte med den franska presidenten. Tillsammans med några av Europaparlamentets tyngsta företrädare, som bland annat parlamentets talman Antonio Tajani, fick jag möjlighet att fortsätta de diskussioner som väcktes under debatten. Glädjande nog uppmärksammade presidenten mitt ihärdiga arbete med att revidera Dublinförordningen och skapa en ny europeisk asylpolitik!

Emmanuel Macron är inte vilken president som helst. Som regeringschef för ett av de två länder som utgör EU-samarbetets grundbultar, och med budskap om framtidstro, öppenhet och en stärkt europeisk gemenskap, är han en ledare som kommer att kunna ta EU till nya höjder.

Bara genom sin vinst i det franska presidentvalet har Macron visat att det inte bara är populistiska partier har förmågan att engagera och entusiasmera medborgare. Inför riksdagsvalet i september är dags för oss liberaler att dra lärdom och hämta inspiration från Macrons liberala rörelseparti En Marche!

En Marche visade att liberalism inte bara måste vara kalkylerande rationalism, utan också kan vara rörelse som hämtar sin näring från social gemenskap, visioner och framtidsoptimism hos goda krafter från både höger och vänster. På så sätt kan man bygga broar mellan olika kulturer, generationer och samhällsgrupper.

Här kan du läsa min debattartikel i UNT inför hans besök.

Plenardebatt om Facebook och Cambridge Analytica

Den senaste skandalen som har kommit fram om Facebook och Cambridge Analytica är ett oerhört allvarligt brott mot våra medborgares rätt till integritet.

Efter avslöjandena om Rysslands inblandning i det amerikanska valet kräver jag att en ordentlig utredning utförs för att ta reda på hur europeiska medborgares information på nätet används. Tyvärr ledde utfrågningen av Mark Zuckerberg i den amerikanska kongressen för några veckor sedan till ännu fler frågetecken kring hur användares information har manipulerats.

Jag kräver att Facebook och andra sociala medier tar ansvar för hur användares information används. Det bör även vara en självklarhet att företagen lever upp till de regler som fastställs i EU:s nya dataskyddsförordning som träder i kraft i maj. Förordningen är ett viktigt verktyg som ska säkerställa normer för dataskydd för våra europeiska medborgare.

Jag förväntar mig att Mark Zuckerburg svarar på talmannens inbjudan om att komma till Europaparlamentet för att intyga oss och våra europeiska medborgare att de åtgärder som krävs för att garantera rätten till integritet införs.

Vi måste våga tro på framtiden

Utvecklingen i världen går allt snabbare, i en takt som för många kan kännas lite skrämmande. Då är det värt att påminnas att mycket faktiskt har blivit bättre. Världen har förändrats radikalt till det bättre när det rör människors dagliga liv nästan hur man än mäter de senaste 50 åren, även om många utmaningar och problem återstår att lösa.

I länder där medborgarnas rättigheter inskränks, rättsstatens politiseras och media kontrolleras ser vi samtidigt en stark motståndskraft hos ländernas medborgare och en tilltagande vilja från andra europeiska länder att träda till dessa medborgares försvar. Vi ser också hur modern teknik, välfungerande och offensiv miljölagstiftning och internationell samverkan bidrar till att hitta lösningar på den rådande klimatkrisen. Detta är bara några exempel på hur världen blir bättre när vi arbetar framåt tillsammans!

Morgondagens utmaningar kommer inte att lösas av politiker som bara värnar gårdagens lösningar och drömmer sig tillbaka. De kommer att lösas av de som värnar samarbete med andra, som bejakar modern teknik, nya vetenskapliga framsteg  och som värnar om de grundläggande värderingar och individuella rättigheter som vi har byggt den europeiska unionen på.

Läs mer i min debattartikel publicerad i Göteborgsposten.

Liberalernas riksmöte

I helgen befinner jag mig i Västerås för att delta på Liberalernas riksmöte. Kom gärna till mitt seminarium kl. 11 på temat Se möjligheterna – tro på framtiden, som kommer att handla om mitt arbete i Europaparlamentet och alla de möjligheter EU medför. Ta chansen att diskutera och debattera EU-politik med mig. Seminariet äger rum vid Aros Kongress Center i Västerås. Seminariet är öppet för allmänheten och ingen föranmälan krävs. Vi ses där!

Titta in på min nya hemsida

Jag har i dagarna lanserat en ny och fräsch hemsida med massa spännande material. Gå gärna och in och spana in den, och glöm inte att du kan höra av dig till mig om du har synpunkter! Här har du adressen: https://www.ceciliawikstrom.eu/

Med dessa ord önskar jag er en trevlig helg!
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: