Arkiv

september 7, 2018

Nyhetsbrev #113: Rösta på Liberalerna

– Valet 2018
– Dawit Isaak nominerad till Sacharovpriset
– På gång i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter
– Nästa vecka: Plenarsession i Strasbourg
– State of the European Union 2018

Hej vänner,

– Valet 2018

Nu är vi i sluttampen av valrörelsen 2018 och opinionsundersökningarna visar på ökat stöd för Liberalerna. Yes! Efter att ha spenderat början av veckan i Bryssel återvände jag till Sverige för att stötta Liberalerna in i det sista, och för att trycka på att årets val även är ett EU-val. Det finns inget som gör mig gladare än att diskutera politik med engagerade medborgare och jag upplever att fler nyfikna medborgare har besökt valstugorna i årets valrörelse än den 2014. Det värmer och motiverar.

På söndag kväll är jag på valvaka i Uppsala och håller tummarna för alla liberala kandidater runt om i Sverige. Nästa vecka börjar regeringsbildningsarbetet, vilket kommer att bli intensivt och slitsamt, om opinionssiffrorna har rätt. Det skiljer väldigt lite mellan blocken och det är därför extremt viktigt att ge sig ut och rösta. Gå inte ohörd.

– Dawit Isaak nominerad till Sacharovpriset

Denna vecka har den liberala gruppen i Europaparlamentet, ALDE, diskuterat vem vi som grupp ska nominera till Sacharovpriset – EU:s pris för tankefrihet. Priset ges ut till individer som har gjort betydande insatser i kampen för de mänskliga rättigheterna. Och jag har i år igen nominerat den svensk/eritreanske journalisten Dawit Isaak, EU:s ende samvetsfånge. Att varken Sverige eller EU lyckats få honom fri är en fruktansvärd tragedi och ett stort misslyckande. Jag tror inte att någon av oss kan ens ana oss till den ofattbara mentala och fysiska terror som Dawit Isaak har tvingats genomlida i sin cell, helt isolerad från omvärlden.

När en journalist fängslas i en diktatur, som bara har till syfte att tysta honom, så har vi alla ett ansvar för att verka för att hans öde inte förpassas till skuggorna eller glöms bort.

EU kan, genom Sacharovpriset, sätta ytterligare press på den Eritreanska regeringen, vilket ökar Dawits överlevnads- och frihets chanser. Även om ALDE väljer att nominera en annan kandidat, kommer jag att nominera honom på andra vägar. Dawit Isaak förtjänar att uppmärksammas, uppskattas och prisas för det höga pris han betalar i sin kamp för mänskliga rättigheter.

– På gång i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter

I måndags påbörjade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter förhandlingarna om förslaget till interoperabilitet mellan EU:s informationssystem, där jag representerar den liberala gruppen. Syftet med förslaget är att effektivisera nyttjandet av information som redan finns i EU:s IT-system inom områdena frihet, säkerhet och rättvisa. Därmed blir tillgången till information snabbare och enklare. Förslaget förbättrar skyddet av EU:s yttre gränskontroller, trappar upp EU:s brottsbekämpningsarbete och möjliggör en effektivare migrationshantering.

Utskottet har även haft en dialog med kommissionär Julian King som ansvarar för säkerhetsunionen, haft ett seminarium om grundläggande rättigheter för minoriteter i EU, röstat igenom ett direktiv som syftar till att bekämpa bedrägeri och förfalskning av betalningsmedel, och röstat om visaliberalisering för Kosovos medborgare till EU.

– Nästa vecka: Plenarsession i Strasbourg

Förutom det svenska valet så ligger nu fokus på nästa veckas omröstning i Strasbourg om Ungern. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har under de senaste åren bidragit till en nedmontering av rättsstatens principer, demokrati och mänskliga rättigheter i landet. Jag kommer naturligtvis att rösta för att resolutionen om att formellt inleda första delen av artikel 7 i EU-fördraget. Detta skulle i längden kunna innebära att Ungern kan förlora sin rösträtt i ministerrådet. Onsdagens omröstning kan bli historisk och den kommer inte en dag för tidigt!

– State of the European Union 2018

På onsdag håller EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers sitt årliga State of the European Union-tal i plenum. Europa står inför många och svåra utmaningar med terrorhot, klimatförändringar, en svårhanterlig flyktingsituation, hög ungdomsarbetslöshet i vissa länder, Brexit och spända relationer med Turkiet och Ryssland, bland annat. Våra medborgare har rätt att ställa krav på att Europas politiker levererar lösningar på deras problem. Det är hög tid att vara modig, optimistisk, samarbetsinriktad och att kavla upp ärmarna för att leverera en politik som svarar mot medborgarnas förväntningar, inte minst på asylområdet, och jag hoppas att Juncker tydliggör detta i sitt tal.

Om du har frågor eller funderingar kan du alltid hör av dig till mig, du når mig lättast på mejlen cecilia.wikstrom@ep.europa.eu. För mer information kring mitt arbete i Europaparlamentet och vad jag står för är du välkommen att  besöka min hemsida www.ceciliawikstrom.eu.

Trevlig helg!
Cecilia Wikström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: