Arkiv

december 7, 2018

Nyhetsbrev #124: Manifestation emot rasism och främlingsfientlighet i Europaparlamentet

– 5i12-manifestationen i Europaparlamentet

– Europaparlamentskandidat Said Abdu på besök i Bryssel

Attacker och mord på journalister berör oss alla

Hej vänner,

Just nu är det många förberedelser inför julledigheten då mycket ska bli färdigt innan Europaparlamentet går på jullov. Denna vecka har jag varit värd för den årliga

– 5i12-manifestationen i Europaparlamentet

Den årliga 5i12-manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet hölls här i Europaparlamentet den 5 december (onsdags) kl 11:55 samtidigt som en liknande manifestation hölls i Sveriges riksdag.

Varje år så arrangeras manifestationen för att påminna oss om att stå upp för de värderingarna som borde föra oss samman, nämligen alla människors lika värde, rättigheter och friheter. De svenska ledamöterna i Europaparlamentet turas om att arrangera manifestationen och i år föll turen till mig.

Årets manifestation var extra viktig eftersom vi lever i tider då populariteten för extremhögern och demagogiska ledare ökar runt omkring i världen, i Sverige, USA, Ungern, Brasilien, Filipinerna med flera. Dessutom så markerar årets manifestation 5i12-rörelsens 30 års jubileum och därmed 30 år av kamp emot rasism och främlingsfientlighet.

På manifestationen talade Europaparlamentets ordförande Antonio Tajani, den inspirerande aktivisten Maria-Teresa Asplund, 5i12-rörelsens styrelseledamot David Gisselman och Tobias Lohse, representant för Refugees Welcome Sverige som vann 5i12-rörelsens pris 2016.

Tack till alla våra fantastiska talare och alla som medverkade vid manifestationen! Nu önskar jag Vänsterpartiet lycka till med att arrangera nästa års manifestation.

– Europaparlamentskandidat Said Abdu på besök i Bryssel

Attacker och mord på journalister berör oss alla

Morden på journalisterna Daphne Caruana Galizia, Jan Kuciak och Viktoria Marinova påminner om journalisters utsatta position i en tid när pressfriheten i flera av EU:s medlemsländer är mer hotad än på länge. Läget är inte bara illa på Malta, i Slovakien och i Bulgarien, utan också i Ungern, Rumänien och Polen. Sedan 2015 har Europarådet tagit emot 181 anmälningar om attacker, trakasserier, hot och andra handlingar mot journalister som i längden riskerar att leda till självcensur i journalistkåren.

EU, en union grundad på demokratiska värden, frihet och mänskliga rättigheter behöver en fri, granskande och oberoende press. Om journalister inte längre kan verka fritt och säkert stärks odemokratiska krafter och det leder till okunskap bland medborgarna. Samtidigt innebär det att brott mot mänskliga rättigheter, korruption, maktmissbruk och andra oegentligheter fortsätter i det tysta.

Därför berör attacker och mord på journalister oss alla.

Det är dags att vi politiker som är verksamma inom EU intensifierar våra ansträngningar för att garantera att journalister kan leva i säkerhet och utföra sitt jobb som är så viktigt för att upprätthålla det demokratiska samhället. Läs mer detta ämne här.

Med dessa ord vill jag önska er en mysig andra advent!

Cecilia Wikström

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: