Arkiv

december 14, 2018

Nyhetsbrev #125: God jul och gott nytt år

– Terrordådet i Strasbourg
– Brexit-omröstningen i det brittiska parlamentet skjuts upp
– Vad har utskottet för framställningar åstadkommit

Hej vänner,

Det här blir det sista nyhetsbrevet från Europaparlamentet för i år. Jag är tillbaka på kontoret den 7 januari igen med ny kraft och energi.

– Terrordådet i Strasbourg

Många av oss har nåtts av nyheten om det fruktansvärda terrorattentatet vid julmarknaden i Strasbourg på tisdagskvällen. I skrivande stund har två människor dött och flera är allvarligt skadade. Jag och mina medarbetare var lyckligtvis inte i stan, eftersom jag på grund av åtaganden i Sverige tyvärr missade veckans plenarsession, men jag följer naturligtvis utvecklingen med stor sorg. Mina tankar går till offren och deras familjer.

Brutala dåd som detta får inte bli vardagsnyheter i Europa. Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra framtida terrordåd.

När terrorister hotar med våld och ställer människor mot varandra, så måste vi alla rakryggat stå upp och försvara vårt fria, mångkulturella och öppna samhälle samtidigt som vi intensifierar samarbetet mellan medlemsländerna för att bekämpa terrornätverk och gränsöverskridande brottssyndikat. Bara så kan vi garantera säkerhet och trygghet för alla unionens medborgare.

– Brexit-omröstningen i det brittiska parlamentet skjuts upp

I tisdags skulle det brittiska parlamentet ha röstat om huruvida de skulle anta eller avslå utträdelseavtalet och den politiska deklarationen om de framtida relationerna mellan Storbritannien och EU efter Brexit. I måndags meddelade dock Storbritanniens premiärminister Theresa May att omröstningen skjuts upp eftersom avtalet förväntades röstas ner i kammaren.

Utan ett utträdesavtal som reglerar EU:s framtida relation med Storbritannien riskeras en systemkollaps som väntas få stora konsekvenser inom den europeiska transportsektorn och finansvärlden, men också vad gäller gränskontroller, läkemedelsreglering, import av livsmedel och så vidare.

Theresa May försvarar uppskjutningen av omröstningen med att hon vill försöka omförhandla delar av avtalet med EU. Framförallt vad gäller gränsen med Irland eftersom det är där skon klämmer för det Nordirländska partiet DUP som stöttar upp hennes regering. Genom att blidka DUP hoppas May få igenom avtalet. Samtidigt är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tydlig med att avtalet ligger fast och inte kan förhandlas om. Det är oklart hur detta kommer att sluta.

– Vad har utskottet för framställningar åstadkommit

I torsdag antogs min rapport om överläggningarna i utskottet för framställningar under 2017 med stor majoritet i Europaparlamentet. Denna årliga rapport analyserar arbetet vi har uträttat i utskottet för framställningar och de frågor och problem som EU-medborgarna vill att vi belyser.

Som ordförande för framställningsutskottet strävar jag efter att EU bättre ska kunna ta tillvara på medborgarnas åsikter och initiativ. De erfarenheterna kan hjälpa oss som lagstiftare att förbättra lagarna framöver. Jag har därför varit drivande i att förbättra utbytet mellan utskottet för framställningar och de andra utskotten i Europaparlamentet med målet att bättre integrera medborgarnas utmaningar och hjärtefrågor i lagstiftningsprocessen. På så vis blir medborgarnas röst tydligare.

Utskottet har också en viktig roll när det gäller att upptäcka problem i medlemsländernas genomförande av EU-lagstiftningen. Miljöproblem var det ämne som vi fick in flest framställningar kring under 2017, och många av dem handlar just om bristande efterlevnad i medlemsländerna. Det är därför väldigt viktigt att vi inte bara antar strikt och tydlig miljölagstiftning, utan att vi också ser till att den efterlevs. För alla EU:s medborgare har rätt att få leva i en miljö som lever upp till de standarder vi gemensamt har satt upp.

Med dessa ord vill jag önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Cecilia Wikström

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: