Arkiv

januari 25, 2019

Nyhetsbrev #128: Tack till alla som röstade på mig i Liberalernas provval

– Tack för era röster och ert förtroende

– Sverige bör ansluta sig till Eurosamarbetet

– Det är hög tid för britterna att bestämma sig

Hej vänner,

– Tack för era röster och ert förtroende

Jag är glad, tacksam och mycket hedrad över att så många av Liberalernas medlemmar vill se mig som partiets toppkandidat i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Jag gläds över att vi är Sveriges mest Europavänliga parti, vilket tydliggörs i att vi har rekordmånga kandidater som vill arbeta för ett ännu bättre EU.

Jag vill fortsätta jobba för en hållbar klimat- och miljöpolitik, en solidarisk flyktingpolitik, för demokrati, mänskliga rättigheter och bekämpandet av gränsöverskridande brottslighet. EU:s konkurrenskraft måste värnas för att säkra en bättre framtid för oss alla. Jag ser fram emot att bedriva en inspirerande liberal valkampanj som visar på möjligheterna i EU och förmedlar hopp och framtidstro.

Resultatet av Liberalernas provval av kandidater till EU-parlamentet:

1. Cecilia Wikström, Uppsala
2. Allan Widman, Malmö
3. Said Abdu, Trollhättan
4. Maria Weimer, Uppsala
5. Johan Pehrson, Örebro
6. Karin Karlsbro, Stockholm
7. Anders Rehnberg, Göteborg
8. Oscar Wåglund Söderström, Stockholm
9. Hadar Cars, Stockholm
10. Axel Darvik, Göteborg
11. Christina Thufvesson, Stockholm
12. Monica Lundin, Borlänge

– Sverige bör ansluta sig till Eurosamarbetet

I dagens globaliserade värld, där människor hela tiden rör sig mellan olika länder, har vi länge betraktat internationell handel som något självklart. Sverige är en liten ekonomi som kan riskera att alltmer hamna i periferin i takt med att BRIC-länderna växer sig starkare, att allt fler EU-länder ansluter sig till euron och naturligtvis att Storbritannien lämnar EU-samarbetet i och med Brexit. Det står klart att vi behöver stärka vårt inflytande i EU och på den internationella arenan. Därför är det dags att vi ansluter oss till euron, den valuta som 340 miljoner människor i 19 medlemsländer använder varje dag och som i år firar 20 år.

I dag är det i eurokretsen som det betydande ekonomisk-politiska arbetet inför framtiden sker. Det ligger därför i Sveriges intresse att ta ansvar och vara med om att fatta de beslut som kommer att vara avgörande för unionens framtid, i stället för att som i dag stå vid sidan av och låta andra fatta de beslut som kommer att påverka oss alla, utan att kunna påverka dem.

Läs mer om detta här.

– Det är hög tid för britterna att bestämma sig

I och med det brittiska underhusets avslag av det 585-sidor långa utträdesavtalet och den politiska deklarationen som EU och Storbritannien förhandlat fram under ett och ett halvt år, är britternas framtid i EU återigen oviss. Det brittiska parlamentet har tydligt meddelat vad de inte vill ha, utan att framföra vad de faktiskt vill ha i stället.

Det enda rimliga som Storbritannien kan göra i dagsläget är att be EU om längre förhandlingstid, så att Theresa May kan samla en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig innan hon börjar samtala med EU igen. En förlängd förhandlingsperiod är dock bara gynnsamt om de brittiska parlamentarikerna faktiskt kan enas över partigränserna. Det betyder att regeringen och oppositionen tillsammans borde omarbeta utkastet. Du kan läsa hela mitt resonemang här.

Sannolikheten för att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal på plats ökar för varje dag som går. Utan intern enighet är det bättre att annullera utlösandet av artikel 50 och stanna kvar i EU. Det är hög tid för britterna att bestämma sig.

Med dessa ord önskar jag er en trevlig helg!

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: