Arkiv

mars 27, 2019

Nyhetsbrev #135: Politiska uppdrag försvinner, vänskapen består

– Det kontroversiella upphovsrättsdirektivet röstades igenom

Sista mötet som ordförande för utskottsordförandekonferensen

Hej vänner,

Ännu en plenarsession i Strasbourg där vi Europaparlamentariker har röstat igenom många olika förslag är snart avklarad. Svenska medier och medborgare har särskilt uppmärksammat att:

Det kontroversiella upphovsrättsdirektivet röstades igenom

Jag beklagar att Europaparlamentet antog upphovsrättslagstiftningen eftersom det riskerar att skapa stora inskränkningar i friheten på internet för helt laglydiga medborgare och företag. Det nya direktivet är otydligt och riskerar att leda till en skadlig osäkerhet på den digitala inre marknaden.

EU behöver en modern upphovsrätt som bidrar till en väl fungerande digital inre marknad. Den måste fokusera på att främja innovation och en möjlighet att sprida också upphovsrättsskyddat material över gränserna. En sådan lagstiftning måste garantera att upphovsmän uppbär ersättning för sitt arbete, men det får inte ske på ett sätt där laglydiga medborgare kommer i kläm och där deras rätt att sprida och ta del av laglig information riskerar att begränsas. Tyvärr tyder mycket på att den lagstiftning som nu har röstats igenom missar målet med bred marginal.

Själv röstade jag emot direktivet som helhet eftersom artikel 11 och 13 fanns kvar. Om du vill läsa mer om mitt resonemang i denna fråga kan du göra det här.

Sista mötet som ordförande för utskottsordförandekonferensen

I onsdags höll jag i mitt sista mötet som ordförande för utskottsordförandekonferensen, som nu tar uppehåll fram till att nästa parlament tillträder. Efter mötet hade vi en liten mottagning tillsammans med kollegor och tjänstemän, där både Europaparlamentets talman Antonio Tajani, och EU:s Brexitförhandlare Michel Barnier deltog.

Posten som ordförande för utskottsordförandekonferensen som samordnar alla utskotten i Europaparlamentet är en tung institutionell position. Det anses faktiskt vara den tyngsta positionen som någon svensk Europaparlamentariker än så länge har erhållit. Under min tid som ordförande har jag inte bara löst kompetenskonflikter mellan utskotten, samordnat utskotten inför Brexit och satt agendan för sessioner i Strasbourg, utan även effektiviserat arbetet. När jag påbörjade uppdraget tog det i genomsnitt tre månader att lösa en konflikt. Numera tar det knappt två månader.

Det har varit hedrande att få inneha förtroendet som ordförande och en sak är klar: Politiska uppdrag försvinner, vänskapen består.

Nu återstår bara att önska er alla en fortsatt fin vecka och vår!

Cecilia Wikström

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: