Arkiv

mars 11, 2016

Nyhetsbrev #19: Sveriges statsminister måste ta ledartröjan!

25531410492_30b36b59d3_o
I veckan besökte Sveriges statsminister Stefan Löfven Europaparlamentet och jag var först ut i debatten av de liberala talarna med en talartid på över tre minuter, vilket är väldigt ovanligt i parlamentsvärlden.

Sverige är inget pytteland i EU, utan ett medelstort medlemsland, faktiskt nummer 11 av 28. Det är dags att Löfven börjar utnyttja det. Jag vet att den svenska regeringen håller med mig om att Dublinförordningen, grundstommen för en hållbar och fungerande europeisk asylpolitik, behöver reformeras. Men med tanke på hur lite energi regeringen verkar lägga på att övertyga andra regeringar om en human och solidarisk asylpolitik så undrar jag hur känd deras ståndpunkt är.

Sveriges statsminister måste ta ledartröjan och övertyga andra regeringar om nödvändigheten att skapa en solidarisk och hållbar asylpolitik i EU, så kan vi tillsammans åstadkomma verklig förändring. Det behövs, nu mer än någonsin!
Överenskommelsen med Turkiet i måndags kommer inte att lösa situationen. Mycket tyder på att bärande delar av den strider mot Genevekonventionen och EU:s fördrag. Även om många av de människor som försöker ta sig till Europa stoppas så kommer de att hitta andra sätt att ta sig till EU. Alla kan inte stanna i Grekland.

Det är dags för Stefan Löfven att visa ledarskap och våga berätta vilka medlemsländer i rådet som sätter käppar i hjulen. Det är hög tid för rådet är att sluta gömma sig bakom lyckta dörrar utan insyn. Någon av EU:s ledare måste bryta kapplöpningen mot botten. Det vill jag naturligtvis att mitt eget lands regering ska göra!

Ps. Läs gärna min debattartikel ”Skydda flyende kvinnor från våld och brutalitet” som publicerades på internationella kvinnodagen i DNdebatt

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: