Arkiv

juli 15, 2016

Nyhetsbrev #33: Terrorattentat och Dawit Isaak

13731600_1123783664346273_7803315103909585651_nHej mina vänner,
Det är med sorg i hjärtat som jag tar emot nyheten om det fruktansvärda terrorattentat som oskyldiga människor i Frankrike än en gång utsatts för. Jag vill uttrycka solidaritet med offren, deras familjer och alla fransmän som sörjer nära och kära i dag.
Försvaret av vårt sätt att leva, vår demokrati och vår frihet kräver en trovärdig europeisk agenda som kan förhindra att våra ungdomar radikaliseras, och för att stärka de band som binder oss samman. Vi måste fortsätta att leva fritt och samtidigt utarbeta och genomföra förebyggande åtgärder för att förhindra att våra ungdomar slår till mot sina egna medmänniskor i Europa.

Så vill jag bekämpa terrorism på europeisk nivå:
– EU:s medlemsländer behöver bygga upp avradikaliseringsprogram speciellt inriktade på jihadister som återvänder från terrororganisationer i Mellanöstern.
– Möjligheten att lagföra återvändare som begått övergrepp och krigsförbrytelser måste stärkas.
-EU:s underrättelsetjänst, EU Intelligence Centre, måste byggas ut så att länderna på ett automatiskt och rättssäkert sätt delar information om misstänkta personer och riskanalyser.
– Resurser måste fördelas till gräsrotsnivå, som kan slå larm när risken finns att en enskild person radikaliseras och kan misstänkas för att involveras i extremistiska nätverk.

Dawit Isaak, den svensk-eritreanske journalisten, har i skrivande stund suttit fängslad i i Eritrea i 14 år och 298 dagar. Brottet är att han, med enbart pennan som vapen, kämpat för medborgarnas fri- och rättigheter. Fortfarande, efter alla dessa år, har inget officiellt åtal väckts eller någon rättegång hållits mot honom.

Dawit är EU:s ende samvetsfånge och att Sverige och EU ännu inte lyckats få loss honom ur Eritreas president Isaias Afewerkis klor är inget annat än en förfärlig tragedi och ett stort misslyckande.

När Eritreas regim fängslar en journalist i hopp om att tysta honom har vi alla ansvar för att verka för att hans fall inte glöms bort.

Därför såg jag bland annat till, tillsammans med mina liberala kollegor i Europaparlamentet, att Dawit Isaak omnämndes i resolutionen mot Eritrea som röstades i mars. Den tysta diplomatin som Sveriges regering bedriver bakom kulisserna, har efter alla dessa år tyvärr inte uppvisat några som helst konkreta resultat. Därför är det dags att lägga tystheten bakom sig och i stället införa kraftfulla sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare för att på så sätt verka för att Dawit Isaak och alla andra politiska fångar friges.

Dessvärre tyder ingenting på att diktatorn Afewerki, kommer att släppa Dawit Isaak den närmaste tiden. Inget tyder heller på att en rättegång kommer att hållas.

När den eritreanska regimen så länge tystat Dawits röst måste vi alla använda våra röster och starkt och tydligt stå upp för demokrati och individens frihet. Agerar vi tillsammans på alla sätt vi kan, så kommer till slut också det djupaste förtrycket att rasa.

Med dessa ord önskar jag er en fin sommar! Nästa nyhetsbrev kommer först i början av september.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: