Arkiv

september 16, 2016

Nyhetsbrev #35: State of the European Union och 12:e mest inflytelserika Europaparlamentarikern!

27346379673_d746b629e2_oHej!

Efter en intensiv vecka i Strasbourg befinner jag mig nu i New York för att företräda Europaparlamentet vid FN:s första toppmöte om migration. Flyktingar är hela världens ansvar och jag är glad över att mötet äger rum!

State of the European Union-talet
I onsdags höll EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers sitt årliga State of the European Union-tal i plenum.

Europa står inför många och svåra utmaningar med terrorhot, klimatförändringar, en svårhanterlig flyktingsituation, hög ungdomsarbetslöshet, Brexit och spända relationer med Turkiet och Ryssland, bland annat. Våra medborgare har rätt att ställa krav på att Europas politiker levererar lösningar på deras utmaningar. Det är hög tid att vara modig, optimistisk, samarbetsinriktad och att kavla upp ärmarna för att leverera en politik som svarar mot medborgarnas förväntningar.

Dags att sätta press på Storbritannien
Storbritannien kan inte fortsätta att hålla resten av Europa i limbo. Det är dags att EU sätter press på britterna att formellt meddela att de lämnar unionen så att en överenskommelse om det framtida förhållandet mellan EU och Storbritannien kan nås och relationerna mellan parterna normaliseras.

Läs mer i min debattartikel publicerad i Nerikes Allehanda.

Hedrande att utses till den tolfte mest inflytelserika Europaparlamentarikern!
I veckan presenterade också Votewatch sin lista över de mest inflytelserika Europaparlamentarikerna, där jag intog plats nummer tolv på topp 70-listan.

Det är naturligtvis hedrande att ta en så hög plats på listan tillsammans med tunga politiker som min egen gruppledare Guy Verhofstadt och Europaparlamentets talman Martin Schulz. Själva grunden i mitt uppdrag är lagstiftningsarbetet och jag är väldigt glad över att jag lyckats så bra med det. Jag gillar att arbeta och göra skillnad, det är därför jag är här.

Inga andra svenskar tog sig in på listan Europaparlamentet består som ni vet av 751 ledamöter varav Sverige har 20 mandat. Faktorer som vägts in är bland annat att jag är den liberala gruppens ledare i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, att jag sitter som ordförande i utskottet för framställningar och att jag är Europaparlamentets förhandlingsledare kring revideringen av Dublinförordningen.

Läs mer om Votewatch lista här.

Med detta önskar jag er en fin helg!
Cecilia Wikström (L)

www.ceciliawikstrom.eu

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: