Arkiv

oktober 5, 2016

Nyhetsbrev #38: Kampen för rätt till abort i Polen och gratis Interrailkort till EU:s 18-åringar

img_7502Mina vänner,

I dag är jag svartklädd för att visa mitt stöd till polska kvinnors rätt till abort. Jag stödjer helhjärtat de tusentals polska kvinnor som just nu kämpar mot skärpta abortlagar i Polen. All erfarenhet visar att abortförbud leder till illegala ingrepp som utgör ett hot mot kvinnors hälsa. Abort får inte bli en klassfråga där den som har råd att får tillgång till säker abort i det egna landet eller utomlands. Rätten till sexuell och reproduktiv hälsa är något som måste komma alla EU-medborgare till del.

Jag uppmanar också Polens regering att återupprätta rättsstaten och öppna upp för dialog med oppositionspartierna för att få ett slut på den konstitutionella krisen. För det råder ingen tvekan om att Polens regeringsparti PiS undergräver de demokratiska institutionerna i Polen och hotar rättssäkerheten i landet, vilket kan få katastrofala följder för rättsväsendets och mediernas oberoende och frihet. EU-kommissionen måste använda den existerande rättighetsmekanismen för att sätta större press på Polen, annars riskerar vi att se fler EU-länder följa Polens, och sedan flera år tillbaka även Ungerns exempel. Till slut kommer de grundläggande europeiska värderingarna annars att urholkas och EU-samarbetet undermineras.

I går debatterade vi i Europaparlamentet kring idén om att EU bör ge alla 18-åringar ett gratis Interrailkort i 18-årspresent, en idé jag verkligen stödjer.

Våra ungdomar är vår framtid. Att få ge Europas 18-åringar möjligheten att under 30 dagar få se Europa och ta del av den kulturella, geografiska och historiska rikedom och mångfald som EU:s medlemsländer erbjuder vore en ovärderlig möjlighet att låta dem ta del av det europeiska gränslösa projektet. Projektet skulle bidra till att skapa ökad europeisk integration och kontakt mellan unga européer och därmed kunna skapa en ökad känsla av samhörighet, något som behövs i dag mer än någonsin.

Projektet beräknas kosta totalt 1,5 miljarder euro per år och skulle kunna finansieras utan att EU:s budget skulle behöva ökas, exempelvis genom att pengar tas från budgetposter med låg utdelning eller från regional- eller jordbruksstödet.

Med dessa ord önskar jag er en fin återstående vecka. Titta gärna på veckans youtube-program nedan, där jag och Lars Adaktusson (KD) diskuterar kristnas utsatta situation i framför allt Irak och Syrien.
Cecilia Wikström

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker
www.ceciliawikstrom.eu

Ps. Jag har nästan 5000 läsare av mitt nyhetsbrev nu och det vore så roligt att få fler! Gillar ni mitt nyhetsbrev så tips gärna era vänner och bekanta om att anmäla sig här.

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: