Arkiv

oktober 28, 2016

Nyhetsbrev #41: Rätt att ge de yazidiska kvinnorna Sacharovpriset!

Dan Pettersson

Hej vänner,

Det har varit en intensive vecka i Strasbourg och jag vill börja med den mest glädjande nyheten av alla. I går stod det nämligenklart att de yadisiska kvinnornas talespersoner Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar tilldelas 2016 års Sacharovpris, EU:s pris för tankefrihet.

Jag och mina liberala kollegor har försvarat deras nominering mot de konservativas och grönas kandidater och att dessa kvinnor tilldelas priset är naturligtvis ett viktigt erkännande för de över 6 000 yazidiska kvinnor som utsatts för IS skoningslösa ondska.  Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar förtjänar priset, delvis på grund av sin modiga kamp, men också för att uppmärksamma det pågående folkmordet på yazidier och det systematiska sexuella våldet mot kvinnor av terrororganisationen.

En yazidisk delegation besökte Europaparlamentet för några veckor sedan och delade med sig av sina mardrömslika upplevelser. Deras hopp står nu till det internationella samfundet. Som de rättsliga processerna ser ut i dagens Irak, är nationella åtal där inte ett alternativ. Om Sverige på riktigt ska kalla sig en humanitär stormakt med en feministisk utrikespolitik, måste vi agera nu. Låt oss stå upp för Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar, och alla andra som fallit offer för Daesh brott. Straffrihet är inte ett alternativ. Jag ser fram emot prisceremonin som äger rum vid december månads plenarsession i Strasbourg.

En mindre glädjande nyhet är att EU-kommissionen i tisdags gav Ministerrådet rekommendationen att bevilja Sveriges ansökan om att fortsätta med gränskontrollerna mot Danmark i tre månader till. Jag är starkt kritiskt till rekommendationen och menar att gränskontrollerna i dagens kontext saknar proportionalitet och nödvändighet.

En undersökning från Länsstyrelsen i Skåne visar att endast 78 personer, av de cirka tre miljoner som kontrollerats när de rest mellan Sverige och Danmark sedan i augusti, har varit asylsökande. Notan för dessa gränskontroller under det första halvåret i år ligger på 152 miljoner kronor.

Gränskontrollerna har spelat ut sin roll och slår orimligt hårt mot Sveriges och Danmarks ekonomier och välstånd. Med flyktingsituationen inom Europa under kontroll, sedan en rad åtgärder vidtagits på EU-nivå, är det nu hög tid för Schengensamarbetet att återgå till det normala. Det är varken nödvändigt eller proportionerligt att fortsätta att kontrollera alla dem som varje månad av olika anledningar reser över Öresund, och jag uppmanar därför Sveriges regering att tänka en gång till innan gränskontrollerna förlängs ännu en gång.

Med dessa ord önskar jag er en riktigt fin helg!
Cecilia Wikström (L)

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: