Arkiv

december 14, 2016

Nyhetsbrev #47: Sacharovpris och mänskliga rättigheter

uHej vänner,

Nadia Murad Basee Taha och Lamiya Aji Bashar är årets Schakarovprisvinnare. De prisas för deras obönhörliga kamp för att uppmärksamma oss alla om det pågående folkmordet på yazidier i Irak och Syrien, för det sexuella våldet som IS systematiserat, och för hur farliga ideologier måste bekämpas var än i världen de dyker upp.

I tisdags efter prisutdelningen fick jag möjligheten att träffa dessa hjältar. Deras budskap har gjort mig om möjligt än mer övertygad: det internationella samfundet måste nu ta ställning för yazidierna och andra som drabbas av IS brutala framfart. Vi har hört om deras helvetiska upplevelser i IS våld och måste nu ta ansvar för att se till att dessa brott mot mänskligheten får rättsliga följder.

Mänsliga Rättighetsdagen var i lördags, Schakarovprisutdelningen i tisdags och idag, torsdag, presenterades årsrapporten om mänskliga rättigheter och demokrati i världen och Europeiska unionens politik på området 2015 i plenum. Under året som gått har den liberala idén om universella mänskliga rättigheter sorligt nog fått en växande relevans efter vi alla sett vad som har skett i Europas grannregioner. Det har reflekterats i debatterna här i Strasbourg.

Och i samma stund som vi välkomnade och prisade Nadia och Lamiya i plenum pågick förstörelsen av det och dem som finns kvar i Aleppo. Det får vi inte glömma. Ännu en katastrof sker framför våra ögon. Vi får aldrig ge upp, vi får aldrig vända bort blicken, eller undfly vårt ansvar.

De som är kvar där i helvetet på jorden, yazidierna och alla människor på flykt i världen är värda våra tankar i jul. Vi som kan, skänk pengar, skänk tid, försök hjälpa! Det har sagts förut men det är trots allt julens budskap. I år har jag valt att stödja UNICEF, Rädda Barnen och Röda Korset.

Varma hälsningar,
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Läs mer i debattartikeln i NA

Cecilia Wikström Europaparlamentet, Rue Wiertz 60, 1047 Bryssel, Belgien Tel Bryssel: +32 (0) 2 28 45622 Tel Strasbourg:+33 (0) 3 88 1 77622 cecilia.wikstrom@ep.europa.eu

Följ mig: