Arkiv

januari 20, 2017

Nyhetsbrev #49: Ja till ny pro-europeisk koalition!

uHej vänner,

Det har varit en intensiv och spännande vecka med många stridigheter, många förhandlingar och långa timmar av voteringar. Jag beklagar att den liberala gruppledaren Guy Verhofstadt i sista stund drog tillbaka sin kandidatur till talmansposten i Europaparlamentet. Men vi måste komma ihåg att förändring i Europa kräver samarbete. Därför måste fokus ligga på politikens innehåll och inte person.

Den liberala gruppens uppgörelse med den konservativa gruppen innehåller det reformprogram som krävs för att i en tid av global politisk turbulens välja en väg kan ingjuta hopp, tillit och framtidstro hos EU:s medborgare. Vi har fått fram en stark plattform från vilken vi kan bekämpa populism, främlingsfientlighet och arbeta för långsiktiga förändringar som är viktiga för fördjupandet av och förtroendet för EU. Därmed stödde vi att den konservative italienaren Antonio Tajani valdes till Europaparlamentets talman.

Det är detta fördjupande arbete och tydliga väg framåt som vi behöver i dessa tider. I skrivande stund är vi bara timmar från att ha Donald Trump i Vita huset. Hans utrikespolitiska nycker är oroande och vi riskerar att se ett otydligare och svagare amerikanskt ledarskap på den internationella arenan. Det är även första gången sedan andra världskriget som vi har en president i USA som inte ställer sig bakom Europeisk integration. Han har till och med uppmuntrat att fler medlemsländer ska följa Storbritannien ut ur EU.

I en tid av föränderlighet och komplexitet är dock vägen framåt för EU självklar: vi måste ta ansvar för vårt eget öde och visa internationellt ledarskap!

Det betyder att vi måste börja med att ta ansvar internt i EU och vara förebilder för resten av världen. Om det skriver Birgitta Ohlsson och jag i GP. Efter många år som EU:s bästa exempel har den negativa utvecklingen i Polen gått väldigt snabbt. Det är odemokratiska och auktoritära krafter som växer och mänskliga rättigheter kränks! Reaktionen i Polen har varit stark med de största protesterna sedan Sovjetunionens fall. Nu måste Europa svara. Det ska kosta skjortan för EU-länder att kränka mänskliga rättigheter.

Det krävs att vi visar att vi tar vårt europeiska ansvar och uppdrag seriöst för att ta ledartröjan i de stora internationella frågorna!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: