Arkiv

juni 9, 2017

Nyhetsbrev #67: Asyl, Brexit och Birgitta!

Europaliberalen

– Presskonferens med 140 EU-journalister
– Extern dag med utskottsordförandena om Brexit
– Mitt stöd till Birgitta Ohlsson

Hej vänner,

Stort möte med journalister
Drygt 140 journalister från hela EU samlades i tisdags i Europaparlamentet för en migrationskonferens, där de bland annat fick ställa frågor om mitt arbete med att skapa ett helt nytt europeiskt asylsystem. Det var kul att intresset var stort och att frågorna ställdes av reportrar från hela EU. Asylsystemet är en avgörande fråga för hela unionen, och det var viktigt att jag fick en möjlighet att få ut mitt budskap om ett solidariskt asylmottagande där vi alla delar rättvist på ansvaret.
Journ
Extern dag med utskottsordförandena
I onsdags höll jag som ordförande för utskottsordförandekonferensen, CCC, en heldagskonferens med de 24 utskottsordförandena och inbjudna gäster. Jag ville att vi skulle få ordentligt med tid att diskutera viktiga frågor för samordningen av Europarlamentets olika utskott mer i detalj. Vi avhandlade bland annat hur vi kan samarbeta ännu bättre och hantera de stora frågorna som berör många kompetensområden på bästa sätt, till förmån för Europas medborgare.

Vi började dagen med att diskutera Brexit med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Han berättade om sin strategi för förhandlingarna och hur vi bäst kan samarbeta mellan EU-institutionerna. Smidig koordinering mellan EU:s 27 kvarvarande medlemsländer, Europaparlamentet och EU-kommissionen är grunden för att skapa en stark och samlad förhandlingslinje med britterna. Barnier framhöll även vikten av transparens i förhandlingarna och att medborgarnas behov måste stå i centrum. Det är den strategi jag delar fullt ut och kommer stödja både i mitt arbete som ordförande i Framställningsutskottet (petitionsutskottet) och i min roll som samordnare för ordförandekonferensens arbete gällande Brexit. Medborgarna måste alltid komma först!

Välkomnar Europaparlamentets talman Antonio Tajani till den externa CCC-konferensen.

Välkomnar Europaparlamentets talman Antonio Tajani till den externa CCC-konferensen.

Mitt stöd till Birgitta
Jag beundrar och respekterar både Jan Björklund och Birgitta Ohlsson och räknar dem båda som personliga vänner sedan många år tillbaka. Som präst har jag vigt Birgitta och döpt Jans båda söner. I dag ser jag emellertid Birgitta Ohlsson som mest lämpad som vår partiledare. Med sitt socialliberala patos, sin gedigna erfarenhet som riksdagsledamot och EU-minister under en följd av år i kombination med hennes brinnande entusiasm, hennes bildning och engagemang, hennes kraft och energi och starka förmåga att entusiasmera människor kommer hon att kunna leda den politiska kampen i centrala socialliberala frågor. Läs mer här!

Med dessa ord önskar jag er en trevlig helg,

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: