Arkiv

juli 14, 2017

Nyhetsbrev #72: Den europeiska våren!

Europaliberalen

— En europeisk vår
— En ny europeisk asylpolitik

Rollen som utskottsordförande under Brexit
— Brysselguide för sommaren!

Hej vänner,

En europeisk vår
Nu har den europeiska våren blivit till sommar här i Bryssel. Om några dagar går jag på semester, vilket kommer ge tid till att reflektera över våren och ladda batterierna inför hösten.

I januari var det nog inte bara jag som bävade inför vad som skulle kunna ske på den politiska fronten under våren med val ibland annat Nederländerna och Frankrike och nyval i Storbritannien. Men väljarna valde liberalism istället för populism och nationalism och resultatet gav en nytändning till det europeiska fredsprojektet, EU.
Frankrike valde en liberal president, som tror på Europa i en tid av gemensamma utmaningar. Liksom franska Nationella Frontens Le Pen förlorade även Geert Wilders främlingsfientliga parti PVV i Nederländerna i mitten av mars. Det brittiska EU-skeptiska partiet UKIP försvann i princip från den politiska kartan i det brittiska nyvalet i juni. Vi ser ut att gå in i en ny era i EU:s historia. Jag hoppas att jag i december kommer att kunna konstatera att år 2017 blev året där frihet och öppenhet vann över extremism och populismen i Europa.

En ny europeisk asylpolitik
Under våren har jag intensivt arbetat för att forma Europaparlamentets position kring skapandet av en helt ny europeisk asylpolitik och jag har lett många förhandlingar mellan de politiska grupperna i Europaparlamentet och haft många möten med medlemsländerna och intresseorganisationer, både i Bryssel och i olika europeiska huvudstäder. Arbetet går framåt, men det är fortfarande en liten bit kvar tills parlamentet har intagit sin position. Ni kan vara säkra på att jag gör mitt yttersta för att ena de politiska grupperna i Europaparlamentet kring en position där alla medlemsländer delar ansvaret och medverkar fullständigt. Så kan vi visa vad verklig europeisk solidaritet innebär.

Här kan ni läsa mer om mitt förslag!

Rollen som utskottsordförande under Brexit
Den första februari valdes jag till ordförande i Europaparlamentets utskottsordförandekonferens (CCC). Det är den tyngsta posten hittills för en svensk Europaparlamentariker. Det är ett långt och komplicerad titel, men det betyder att jag har under våren samordnat alla parlamentets utskott, och har, nästan som en dirigent, ansvaret för parlamentets legislativa rytm. Jag löser konflikter mellan utskotten och är med och samordnar hela parlamentet inför Storbritanniens utträde ur EU. Lagstiftning i varje utskott kommer att påverkas av Storbritanniens utträde – från fiskerifrågor till grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.

Jag var och är hedrad över förtroendet. Det har betytt många nya uppgifter och kollegor att lära känna. Jag har särskilt inspirerats av möjligheten att verkligen lyfta medborgarnas rättigheter under Brexit-processen. I längden är det för medborgarnas bästa som Europaparlamentets utskott måste samarbeta ännu bättre!

Brysselguiden
Inför sommaren och semestern har jag uppdaterat min Brysselguide! Gå gärna in och läs om ni planerar att besöka Europas hjärta! Om ni är vana Bryssel-resenärer, hör av er med era egna tips! Nu på semestern ska jag ta några dagar för att vidare utforska min andra stad.
Min Brysselguide!

Med de orden vill jag önska er en underbar sommar! Nyhetsbrevet tar med mig semester och jag återkommer med mina rapporter i slutet av augusti.

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: