Arkiv

september 1, 2017

Nyhetsbrev #72: Frige Hamza!

u

— Timmermans i utkottet
— Frige Hamza!
— Kul att träffa Liberalerna i Skåne
— Höstens utmaningar

Hej vänner,

Nu är jag tillbaka från semestern och vi är fulltaliga på kontoret. Mycket har hänt under sommaren och vi rivstartade i går med att EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans besökte oss i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter. Ämnet var Polen.
Timmermans
Den polska regeringen försöker med sina reformer ta kontroll över domstolarna och därmed underminera deras självständighet, vilket ytterst hotar demokratin och rättsstatens principer. Nu är tiden av tvekande förbi: det är dags att visa att ett medlemsland måste respektera de lagar, värden och värderingar som EU-medlemskapet vilar på. Det är dags att trigga artikel 7 i Lissabonfördraget. Jag och en majoritet av Europaparlamentet står bakom att detta görs snarast!

Frige Hamza
Tidigare i augusti greps den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin på Turkiets begäran under en semester i Spanien. Även en tysk kollega greps. Båda är uttalade kritiker av president Erdoğans regim. Medan den tyske journalisten snabbt släpptes, sitter Yalcin fortfarande frihetsberövad och riskerar att utlämnas till Turkiet.

Jag kräver genom en skriftlig fråga till EU-kommissionen som skickades in tidigare i veckan svar kring vilka åtgärder EU vidtar för att säkerställa att alla svenska medborgare, Erdoğan-kritiker eller inte, ska kunna resa fritt inom Europa utan att riskera att gripas på Turkiets begäran för att de använt sin yttrandefrihet. Jag vill också veta på vilket sätt EU-kommissionen kommer att medverka till att svenske Yalcin släpps.

Varje dag som en författare eller journalist hålls frihetsberövad, enbart för att ha använt pennan som vapen i sitt försvar av medborgares fri- och rättigheter, är ett stort politiskt misslyckande för Sverige och EU. Det är vårt ansvar att verka för att Yalcin omedelbart släpps och försätts i frihet.

Kul att träffa Liberalerna i Skåne
Tidigare i veckan gjorde jag en liten tvådagarstour i Skåne. Först träffade jag Liberalerna och LUF i Helsingborg och sedan deltog jag vid en after work i stan. På kvällen tog jag mig till Hässleholm för Europaforum där jag var med i en panel med bland annat den nya migrationsministern. Sedan åkte jag vidare till Lund där jag möttes jag av Philip Sandberg och Carl Lundberg som var med mig hela dagen när jag först föreläste i Katedralskolan och sedan träffade en massa Lunda-liberaler på kvällen. Tack till alla som var med och gjorde mina två dagar så inspirerande och intressanta!

Katedralskolan
Höstens utmaningar
Hösten kommer bli intensiv och utmanande! Som ordförande för utskottsordförandekonferensen fortsätter jag koordinera Brexit inom Europaparlamentet. Tre rapporter om hur Brexit påverkar olika lagstiftningsområden, framför allt EU-medborgarnas rättigheter men även den inre marknaden, håller på att produceras av Europaparlamentet.

Valet i Tyskland nu i september påverkar naturligtvis EU:s framtid, även om Merkel ser ut att sitta säkert med sitt stabila stöd i dessa oroliga tider. Även stödet för EU fortsätter att växa hos medborgarna sedan Brexit och Trump. Parallellt med detta måste vi dock hantera populismen som ligger stadigt på för höga nivåer.

För mig som Europaparlamentariker kommer EU:s asyllagstiftning att vara central i höstens arbete. Jag fortsätter förhandlingarna för att få fram en helt ny europeisk asylpolitik.

Slutligen har jag valt att nominera Dawit Isaak till Sacharovpriset och nu arbetar jag för att mobilisera alla svenskar få stöd i sina politiska grupper i parlamentet. Tillsammans kan vi stå upp för yttrandefriheten och för att få Dawit frisläppt.

Morgan Olofsson, riksdagskandidat för Stockholm besökte mig i veckan, och jag bjöd in honom till mitt youtubeprogram som ni kan se nedan.

Allt gott,
Cecilia

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: