Arkiv

september 8, 2017

Nyhetsbrev #74: Viktig EU-dom!

— EU-dom mot Ungern och Slovakien
— SVT Forum
— Tyska valet
— Dawit Isaak

Hej vänner,

EU-dom mot Ungern och Slovakien
I går kom ett mycket viktigt domslut kring framtiden för EU:s asylsystem. Bland annat Ungern och Sloveniens regeringar har gjort i stort sett allt de kan för att frångå sitt ansvar efter kollapsen av det europeiska asylsystemet 2015. De har velat plocka russinen i EU-kakan genom att få tillgång till regionalstöd och EU-investeringar, samtidigt som de vägrar ta emot flyktingar som omfördelas från Italien och Grekland. Domstolen slog fast att Ungern och Slovakien måste delta i omfördelningen av upp till 160 000 flyktingar, precis som övriga medlemsländer.

Vi behöver en solidarisk fördelningsmekanism för att se till att Europa kan fortsätta vara en humanitär stormakt. Vi är som starkast när vi gör det tillsammans. Mitt arbete med revideringen av Dublinförordningen fortsätter, och utfallet från EU-domstolen visar svart på vitt att mitt lagförslag står på starka EU-rättsliga grunder.

SVT-Forum igår: EU:s framtida utmaningar
Tidigare i veckan deltog jag i SVT-Forums EU-program om höstens utmaningar med min kollega Jens Nilsson (S). Både jag och Jens ser fram emot att på riktigt börja ta diskussionen om EU:s sociala framtid. Vi liberaler kan inte lamt lämna över de sociala frågorna till de socialistiska partierna. Vi kan och ska ta debatten! Det är viktigt att vi skapar fungerande mekanismer för att långsiktigt lyfta våra fattigare grannars socialpolitik, för att säkra unionens framtid.

I grunden handlar det om de värderingar som vår union är byggd på. EU är på plats för att upprätthålla demokrati och mänskliga rättigheter, och för att vi gemensamt ska ta ansvar i de svåra frågorna. Efter ett svårt 2016 har vi nu kravlat oss tillbaka och samlat kraft för att ta tag i vår gemensamma framtids största utmaningar.

Se vårt samtal här!

SVT Forum
Tyska valet
Så som opinionsmätningarna i Tyskland ser ut just nu verkar det som den stora frågan inte handlar om vilket parti som blir störst, utan vilka partier Angela Merkels CDU kommer bilda en koalitionsregering med. De senaste dagarna har pratats om en så kallad jamaica-koalition, mellan CDU (svart), liberalerna FDP (gult), och slutligen de gröna. Dock ska det så klart sägas att opinionsmätningar har missvisande de senaste åren.

Oberoende av vilken koalitionsform det blir, så kommer vi sannolikt att ha Merkel fortsatt vid styret. Hon kommer tillsammans med Emmanuel Macron i Frankrike att kunna vara det lok som drar Europas utveckling framåt. Jag hoppas att de kommer våga tala om och driva på för de stora, visionära reformer som EU behöver. Och i den processen vill jag att Sverige ska våga ta plats och föra sin talan. Vi får inte låta populister och Brexit hindra oss att på ett progressivt och konstruktivt sätt utveckla vår union!

Sacharov-priset till Dawit!

Som jag nämnde i mitt senaste nyhetsbrev arbetar jag för att den svenska samvetsfången Dawit Isaak s
ka tilldelas Sakarovpriset, EU:s pris för tankefrihet. I tisdags presenterade jag och alla mina svenska kollegor i Europaparlamentet utom Sverigedemokraterna, Dawit Isaak till priset i våra respektive grupper. Dawit Isaaks modiga kamp mot diktatur och för människors rättigheter gör att han förtjänar att tilldelas Sacharovpriset 2017. Det är vårt ansvar att använda den röst Dawit Isaak berövats och genom att ständigt uppmärksamma hans fall hoppas vi hålla honom vid liv.

Hälsningar från Bryssel!
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: