Arkiv

september 29, 2017

Nyhetsbrev #77: En seger för yttrandefriheten!

  • Liberala framgångar i tyska valet
  • EU-kommissionens migrationsagenda
  • En seger för yttrandefriheten
  • Resolution om romernas grundläggande rättigheter

Liberala framgångar i tyska valet
Det tyska valresultatet är både oroande och hoppfullt. Socialdemokraterna gjorde ett av sina värsta val någonsin och kommer nu mest sannolikt att gå i opposition. Merkels kristdemokrater, CDU/CSU, tappade men är fortsatt största parti och kommer att bilda regering. Men mest chockerande var att det främlingsfientliga Alternative für Deutschland kom in i förbundsdagen. Och det med hela 12,6 procent. För alla oss som tror på alla människors lika värde och ett öppet och tolerant samhälle, så kan det inte ses som någonting annat än ett misslyckande.

Men precis som i Österrike, Nederländerna och Frankrike såg vi även ett uppsving för liberalismen. FDP, de tyska liberalerna, är åter i förbundsdagen efter att ha säkrat över 10 procent av rösterna.
maxresdefault
Trots allt så kommer vi se en tysk regering som fortsatt ser till Europa som en tillgång. Med Merkel som fortsatt förbundskansler och Macron som president i Frankrike, kan de göra de reformer som krävs och lyfta EU-samarbetet till nästa välbehövliga nivå. Och precis som de chokladdragerade jordnötterna i M&M-påsarna, hoppas jag att de tillför EU en kombination av energi och glädje. Nu är det dags för Sverige att tillföra ännu en stark färg till blandningen. Som Nordens största land bör Sverige att kroka arm med Merkel och Macron för att åstadkomma förändringar.

Läs gärna min debattartikel om det tyska valet som publicerades i Sydsvenskan i lördags

EU-kommissionens migrationsagenda
I onsdags presenterade EU-kommissionen sin migrationsagenda. Jag välkomnar uppmaningen till medlemsländerna att vidarebosätta 50 000 flyktingar under två år från flyktingläger i tredje länder till EU, via UNHCR. Det är bra att EU på ett lagligt och säkert sätt ger flyktingar möjligheten att ta sig till EU och utforma ett nytt, tryggt och säkert liv i sitt nya hemland.

Jag välkomnar även att EU-kommissionen lyfter betydelsen av Dublinförordningen, vars revidering jag ansvarar för i Europaparlamentet. Under min ledning väntas Europaparlamentet anta sin position under oktober månad och jag förväntar mig att Ministerrådet nu ökar ansträngningarna för att nå en gemensam position så att förhandlingarna kan starta. Vi behöver ha ett helt nytt fungerande asylsystem på plats i Europa så snart som möjligt.

För att få det nya asylsystemet att fungera, är det även positivt att kommissionen söker nya vägar för att få återvändandet av personer som inte har rätt att uppehålla sig i Europa att fungera bättre. Jag välkomnar att man försöker koppla samman denna fråga med strukturerade möjligheter till arbetskraftsinvandring från dessa länder.

En seger för yttrandefriheten
Den mest glädjande nyheten är förstås att den svenske författaren och journalisten Hamza Yacin i dag har frigetts och nu kan återförenas med sin familj. Detta är en seger för världens författare och journalister.

I samband med att Hamza Yacin greps i somras ställde jag en fråga till EU-kommissionen, som jag fortfarande inväntar svar på. Jag vill veta vilka åtgärder kommissionen vidtar för att säkerställa att alla svenska medborgare, Erdoğan-kritiker eller inte, ska kunna resa fritt inom Europa utan att riskera att gripas på Turkiets begäran för att de använt sin yttrandefrihet. Den fria rörligheten måste gälla för alla EU:s medborgare.

Detta är en glädjens och frihetens dag och jag delar glädjen med Hamza Yacin och hans familj.
methode_times_prod_web_bin_1ab9832c-7c62-11e7-bc64-877969c68864
Resolution om romernas grundläggande rättigheter
I går röstade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter fram en ny, ambitiös resolution om romernas situation i Europa och den utbredda anti-ziganismen. Jag har representerat Europaparlamentets liberala grupp i förhandlingarna kring resolutionen och har haft ett nära samarbete med rapportören Soraya Post.

EU står inför många interna och externa utmaningar och det är viktigt att vi inte glömmer våra 12 miljoner romer som bor i Europa. Resolutionen uppmanar EU-kommissionen och medlemsländerna att aktivt jobba med att eliminera all form av diskriminering av romer. Det handlar exempelvis om så enkla saker som att alla medlemsländer måste kunna garantera alla romer i EU samma grundläggande fri- och rättigheter som de övriga medborgarna, med samma rätt till utbildning och tillgång till arbetsmarknaden. Resolutionen väntas röstas igenom i plenum i Strasbourg 23 oktober.

Med dessa ord så önskar jag er ett fint avslut på veckan,
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: