Arkiv

oktober 6, 2017

Nyhetsbrev #78: EU-politik på högsta nivå!

  • Möte med alla kommissionärer
  • EU-politik på högsta nivå — Dawit Isaaks Sakharovprisnominering
  • Europeiska åklagarmyndigheten

Hej vänner,

EU-politik på högsta nivå
I princip alla EU-kommissionärer var samlade under mötet med utskottsordförandena ikväll i Europaparlamentet. Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, Federica Mogherini, EU:s höga representant i utrikesfrågor och säkerhet, Frans Timmermans, EU:s förste vice ordförande med flera fanns på plats. Jag ledde mötet, som ordförande för utskottsordförandekonferensen. Tillsammans diskuterade vi vilka prioriteringarna EU bör ha, och vilka lagförslag som bör presenteras den närmaste tiden. EU-politik på högsta nivå!

Dawit Isaaks Sakharovprisnominering
I måndags på utskottsmötet i Strasbourg presenterade jag de svenska Europaparlamentarikernas nominering av Dawit Isaak till Sacharov-priset. Jag kommer fortlöpande hålla er uppdaterade här i nyhetsbrevet och på min Facebook-sida.

Europeiska åklagarmyndigheten
I går  röstades det fördjupade samarbetet för etableringen av den europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, igenom i Europaparlamentet. Sverige är bland de få medlemsländer som ställer sig utanför etableringen av EPPO. Sveriges regering ställer sig därigenom i samma led som bland andra Polen, Ungern och Malta.

Men EPPO är mer relevant än någonsin. Vi måste vara öppna för gränsöverskridande samarbete och vaksamma på problem i stället för att vara naiva.

Läs min debattartikel i Dagens Industri

Med det önskar jag er en trevlig hösthelg!
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: