Arkiv

oktober 6, 2017

Nyhetsbrev #78: EU-politik på högsta nivå!

  • Oroligheterna i Katalonien
  • Möte med alla kommissionärer
  • EU-politik på högsta nivå — Dawit Isaaks Sakharovprisnominering
  • Europeiska åklagarmyndigheten

Hej vänner,

Oroligheterna i Katalonien
I onsdags debatterades helgens omtvistade folkomröstning kring Kataloniens självständighet i Europaparlamentet. Jag förväntar mig att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som hittills visat på en oacceptabel passivitet i frågan, nu kraftfullt fördömer polisens övervåld mot medborgarna som deltog i helgens folkomröstning. Även om folkomröstningen var olaglig enligt konstitutionsdomstolens beslut, så var polisens och statens reaktion mot de människor som köade med valsedlar i händerna, oförsvarbar och oproportionell. Konflikten handlar inte längre om självständighet utan om demokrati och mänskliga rättigheter.

EU borde nu inta en medlande och enande roll mellan alla politiska parter. Det är dags att trappa ner konflikten mellan den spanska regeringen och den minoritet i Katalonien som kräver regionens självständighet. I EU löser vi konflikter med dialog och förhandlingar, inte med våld som skulle kunna eskalera.

EU-politik på högsta nivå
I princip alla EU-kommissionärer var samlade under mötet med utskottsordförandena ikväll i Europaparlamentet. Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, Federica Mogherini, EU:s höga representant i utrikesfrågor och säkerhet, Frans Timmermans, EU:s förste vice ordförande med flera fanns på plats. Jag ledde mötet, som ordförande för utskottsordförandekonferensen. Tillsammans diskuterade vi vilka prioriteringarna EU bör ha, och vilka lagförslag som bör presenteras den närmaste tiden. EU-politik på högsta nivå!

Dawit Isaaks Sakharovprisnominering
I måndags på utskottsmötet i Strasbourg presenterade jag de svenska Europaparlamentarikernas nominering av Dawit Isaak till Sacharov-priset. Jag kommer fortlöpande hålla er uppdaterade här i nyhetsbrevet och på min Facebook-sida.

Europeiska åklagarmyndigheten
I går  röstades det fördjupade samarbetet för etableringen av den europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, igenom i Europaparlamentet. Sverige är bland de få medlemsländer som ställer sig utanför etableringen av EPPO. Sveriges regering ställer sig därigenom i samma led som bland andra Polen, Ungern och Malta.

Men EPPO är mer relevant än någonsin. Vi måste vara öppna för gränsöverskridande samarbete och vaksamma på problem i stället för att vara naiva.

Läs min debattartikel i Dagens Industri

Med det önskar jag er en trevlig hösthelg!
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: