Arkiv

november 28, 2014

Nyhetsbrev #9: Kyrkan, Sacharovpriset och Migrationsverket

Untitled3Kyrkan bör använda sin politiska makt
Den största händelsen under veckans plenarsession i Strasbourg var förstås Påve Franciskus besök i tisdags. Påven har givit Vatikanen och den katolska kyrkan en ny röst som talar om humanitet, enkelhet, medmänsklighet och gott ledarskap. Hans sätt att möta människor i nöd, till exempel flyktingar och asylsökande, kan vara både lärorikt och inspirerande för oss politiker.

I samband med påvens besök efterlyste jag konkret handling från kyrkorna, inte minst min egen Svenska kyrka, där jag verkat som präst i mer än 20 år. Jag skulle önska att deras röster skulle höras ännu starkare och tydligare och att de i ännu högre utsträckning skulle utnyttja sin mjuka makt för att sprida och försvara de grundläggande mänskliga värden som aldrig någonsin får kränkas. Jag skriver mer om detta i en debattartikel i Expressen.

Mukwege värdig Sacharovpristagare
I onsdags fick jag även äran att träffa Dr Denis Mukwege från den Demokratiska Republiken Kongo i samband med att han mottog Sacharovpriset, EU:s pris för tankens frihet. Denis Mukwege är den första personen som vågat tala om kvinnans kropps om en del av slagfältet vid krig och väpnade konflikter. Som kirurg har han restaurerat tiotusentals kvinnors kroppar och genom detta gett dem hoppet om ett människovärdigt liv tillbaka och jag är glad och hedrad och känner mig rörd över att Sacharovpriset även i år går till rätt person.

Viktigt att Migrationsverket åtgärdar bristerna
I Uppdrag granskning avslöjades allvarliga brister i Migrationsverkets hantering av asylsökande. Flera tusen människor kan ha fått ett felaktigt domslut på sin asylansökan för att analysrapporterna, som ska fastställa varifrån den asylsökande kommer genom språktester och kunskap om hemtrakten, gjorts av en uppenbarligen okvalificerad analytiker med kodnamnet EA20.

Jag uppmanar Migrationsverket att titta retroaktivt på de fall som EA20 har utrett och att ompröva dessa. Migrationsverket måste också svara på ett antal frågor kring varför de fortsätter att använda Sprakabs tjänster samtidigt som företaget utreds.

Alla kan göra fel, men när dessa uppdagas är det oerhört viktigt att de följs upp och åtgärdas, särskilt då fel i dessa fall kan innebära skillnaden mellan liv och död för människor.

De personer som söker asyl i Sverige ska behandlas på ett sakligt, medmänskligt och rättssäkert sätt.

Läs mer kring min kritik i en artikel på SVT Opinion.

Avslutningsvis vill jag önska er en fin första advent!

Cecilia Wikström

Ps. Följ gärna mitt arbete i Europaparlamentet på www.ceciliawikstrom.eu

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: