Arkiv

februari 2, 2018

Nyhetsbrev #91: Valrörelse på frammarsch

 – Ja till EU-kommissionens aktivering av Artikel 7 mot Polen

 – Storbritanniens utträde ur EU fortsätter dominera i parlamentet

 – Sommartid och vintertid

 – Valrörelse på frammarsch

 – Ny praktikant på kontoret

Hej vänner!

Ja till EU-kommissionens aktivering av Artikel 7 mot Polen
De senaste åren har utvecklingen i Polen tagit en mycket oroväckande vändning åt det antidemokratiska hållet. Gränserna har stängts och asylsökande är inte välkomna trots att EU:s medlemsländer har beslutat om en omfördelning av flyktingar inom EU. De statliga oberoende redaktionerna rensas ut och i somras röstade det polska parlamentet för en politisering av rättsväsendet.

I slutet av förra året markerade EU-kommissionen mot Polen genom att för första gången i EU:s historia inleda en process för att aktivera Artikel 7 i Lissabonfördraget, som även går under namnet ”atombomben”. Om Artikel 7 verkställs skulle det innebära att Polen förlorar sin rösträtt i ministerrådet. Kommissionens agerande visar på graden av allvar i Polens utveckling och markerar tydligt mot den auktoritära riktningen.

Det var glädjande att utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter i veckan röstade för att ställa sig bakom kommissionens beslut att inleda process för aktivering av Artikel 7. Det är bra att utskott i Europaparlamentet backar upp EU-kommissionen i en fråga som i grunden handlar om att bibehålla ett demokratiskt EU.

Läs gärna min krönika i Nerikes Allehanda där jag bland annat lyfter just auktoriseringen i Polen och vikten av ett värderingsstyrt EU.

Storbritanniens utträde ur EU fortsätter dominera i parlamentet 

Engelsmännens vilja att lämna den euroepiska gemenskapen är fortfarande ett omdebatterat ämne och fortsätter att påverkar alla delar av EU-samarbetet. Michel Barnier är utsedd av EU att förhandla fram Storbritanniens utträde och i onsdags besökte han oss i utskottsordförandekonferensen och diskuterade den pågående processen. Samtliga utskott i parlamentet kommer att känna av utträdet och i min roll som ordförande för utskottsordförandekonferensen vill jag garantera att effekterna blir så smärtfria som möjligt.

Sommartid och vintertid
I veckan intervjuades jag av bland annat P4 Norrbotten och Dagens Nyheter om sommartider och vintertider. Nästa vecka kommer nämligen en debatt och resolution kring avskaffandet av sommar- och vintertider att hållas i EU-parlamentet. Frågan har tidigare varit aktuell i flera medlemsländer. I oktober lämnade Holland en lista med över 40.000 namnunderskrifter för att avskaffa  sommartider till EU-parlamentet och Finland har samlat in 70 000 underskrifter. Sverige är ett av de länder som stödjer avskaffandet av sommartid och det ska bli spännande att följa diskussionen. Många mår dåligt och känner yrsel i samband med övergången till sommartid. Sådana hälsorisker är helt onödiga. Det hävdades tidigare att sommartiden skulle spara energi, men så har det inte blivit.

Valrörelse på frammarsch
Veckan inleddes med en planeringsdag med mitt kontor i Bryssel. När både den svenska valrörelsen och EU-valrörelsen närmar sig och tempot börjar tappas upp är det viktigt med god framförhållning. Team Wikström är redo för att fortsätta kämpa för liberala värden och ett starkt och handlingskraftigt EU. EU måste fortsätta framåt, och om det skrev jag i veckan en debattartikel tillsammans med partiledare Jan Björklund och LUF-ordförande Joar Forsell.

 

Säg hej till Daniel Sjöberg, politiskt sakkunnig, Christine Hollner, politiskt sakkunnig, Caroline Rhawi, praktikant, Linda Aziz, presschef och Astrid Burhöi, kontorschef.

Ny praktikant på kontoret
I måndags började Caroline Rhawi som praktikant på kontoret. Under våren kommer hon att följa arbetet i parlamentet och bistå kontoret. I klippet nedan får ni träffa Caroline, där hon tillsammans med mig och Linda diskuterar transnationella listor till  EU-valet och svensk integrationspolitik.

Med dessa ord så önskar jag er en trevlig helg,
Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

 

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: