Arkiv

mars 28, 2018

Nyhetsbrev #99: Glad påsk!

– Bevara det cypriotiska kulturarvet
– I Paris för att diskutera Dublinförordningen
– Strömkullegymnasiet på besök
– Glad påsk!

Hej vänner,

Bevara det cypriotiska kulturarvet

2018 är året då vi firar det europeiska kulturarvet, med syftet att få våra europeiska medborgare att komma närmare sitt kulturarv. Kulturen bidrar till att forma vilka vi är, våra identiteter och våra vardagsliv. Den definierar således också vår framtid och därför vi måste jobba tillsammans för att skydda det kulturarv som finns runt om i våra medlemsländer.

Med anledning av detta var jag i tisdags inbjuden av min cypriotiska Europaparlamentskollega Costas Mavrides för att tala på hans fotoutställning, som belyser förstörelsen av det religiösa arvet i den ockuperade delen av Cypern. Sedan den turkiska ockupationen år 1974 har en stor del av Cyperns religiösa monument varit föremål för förstörelse.

I mitt tal lyfte jag att skyddet av Cyperns kulturminnen inte bara är en fråga för Cyperns medborgare. Det är en fråga för alla EU:s medborgare, eftersom det påverkar hela vår europeiska gemenskap. En attack mot kulturen är en attack mot vårt fria och demokratiska samhälle. Det är därför viktigt att vi väcker medvetenhet om förstörelsen av det europeiska arvet i Cyperns ockuperade område, så att historien inte riskerar att upprepa sig.

I Paris för att diskutera Dublinförordningen

I dag befinner jag mig i Paris för att diskutera asylpolitik och särskilt reformerna av Dublinförordningen med representanter för den franska regeringen. Dagen bjuder på möten med ledande företrädare i Elyséepalatset, inrikesdepartementet, EU-samordningen och Generalförsamlingen liksom intervjuer med franska medier. Det blir en lång och intensiv dag där jag hoppas kunna övertyga fler franska företrädare om fördelarna med de förslag som vi har i Europaparlamentets förslag till reform av Dublinförordningen. Vi behöver bygga en stark pro-Europeisk allians för en verkligt europeisk asylpolitik och självklart är Frankrike en mycket viktig spelare i detta.

Strömkullegymnasiet på besök

I dagarna fick jag besök från Strömkullegymnasiet i Bengtsfors. Det var elever från det naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmet som befann sig i Bryssel för att lära sig mer om EU och den europeiska kulturen. Det är alltid kul att få träffa unga svenskar för att berätta om mitt arbete i Europaparlamentet och lära ut om alla de möjligheter Europa står inför! Våra unga är vår framtid och genom att visa på en optimistisk bild av vad EU kan åstadkomma önskar jag att bidra till en framtid där den europeiska gemenskapen  vuxit sig ännu starkare.

Glad påsk!

Jag önskar er alla en fin påsk tillsammans med era nära och kära! Oavsett om du firar påsk eller inte hoppas jag du passar på att njuta av ledigheten och vårsolen!

Med dessa ord önskar jag er en trevlig helg!

Cecilia Wikström (L) Europaparlamentariker

Cecilia Wikström cia.wikstrom@gmail.com

Följ mig: